ВЧЕРА ДОЗНАВ ДЕКА МАЖОТ МИ МЕ ИЗНЕМИРА: И денеска го направив незамисливото!

Бев една од оние жени кои цврсто веруваа дека нивниот сопруг никогаш нема да ги изневери. Велат: „Жената секогаш знае кога нејзиниот сопруг ја изневерува! Не знаев. Немав поим. Мене ми беше како гром од ведро небо. Само што не си реков: не е вистина, иако со свои очи видов се. Еве како дознав дека мојот сопруг ме изневерува:

Беше бизарно, навистина! Беше петок. Се враќав од работа со автобус. Седнав покрај прозорецот и се загледав во колите кои возат паралелно со автобусот. Поради метежот, сите застанавме во колона. Размислував што да правам тој ден: Морам да ги земам децата од училиште, да купам намирници во продавница и да им зготвам нешто на децата „брзо“, а потоа да се опуштам… Најмногу ги сакам петочните попладневни часови. Тоа значи само едно: два дена дома со децаТА и сопругОТ… .Уживајте!“

И додека уживав во планирањето што ќе правиме за викендот, пред очи ми се појави нашиот автомобил! Отпрвин забележав гребнатинка на вратата и си помислив: „Видете, овие луѓе го изгребаа автомобилот на истото место како мене“. И тогаш колоната се помести па видов дека тоа е нашата регистрација! Срцето ми прескокна: „Чекај, можно ли е Милош порано да си ја завршил работата, да не оди на тој официјален ручек?!“

Само што сакав да го земам телефонот да му се јавам и да му кажам дека сум во автобусот, а тој ме чека, колоната се помести и видов жена во црно здолниште на совозачкото седиште и раката на мојот сопруг како ја гали. Ги видов нејзините боси стапала?! Мозокот ми потемне, се онесвестив, а потоа неверојатно чувство на мачнина, како веднаш да повраќам! Гледав како хипнотизиран мојот сопруг се наведнува и ја бакнува во уво додека таа се смее! Неговата рака постојано беше меѓу нејзините нозе, ја галеше нејзината внатрешна страна од колената, а таа се потпре на него.

Реагирав импулсивно: на следната станица скокнав од автобусот. Колоната од автомобили уште стоеше! Брзо истрчав меѓу возилата, стигнав до нашиот автомобил и со молскавична брзина ја отворив задната врата и влегов во колата! Мојот сопруг збунето се сврте, а потоа шокирано ме погледна. Таа се сврте со насмевка и потоа збунето ме погледна за момент во мојот сопруг! Од нејзината збунетост, сфатив дека таа не знае која сум јас, но дека чувствува …

Од друга страна, не можев да кажам ништо. Во моите уши го слушав само лудото чукање на срцето, се тресев цела. И тогаш без никакво достоинство викнав: „Колку долго трае ова? Тој молчеше, таа молчеше, јас врескав во себе… „Смири се“, рече тој, „Што, колку време е потребно? “Што? Што? Значи ова меѓу вас? Гледам како ја бакнуваш оваа жена, не сум глупава или луда? Колку долго ме изневеруваш со неа?“

Во тој момент таа го одврзала појасот и почнала да излегува од автомобилот. Ја фатив за рака во транс и грубо ја принудив да седне: „Каде одиш? Сакам да ми кажете колку долго трае ова? Почна и се збуни дека пелтечи дека се во кратка врска, неколку дена, една недела… Дека никогаш не размислувала за мене, но дека сега сето тоа е премногу за неа и дека ова меѓу нив не вреди. а таа не сака скандал. Таа се тргна од мојот стисок и излезе од автомобилот…

Ние двајца седевме како две замрзнати фигури во кола… Не знам како дојдовме дома, како ги извадивме децата од училиште… Не можам да се сетам на ништо повеќе од тоа петочно попладне… Денес е сабота, а зад мене е ноќ помината во агонија… Отсекогаш сум била категорична за прељубата: „Никогаш не би му простила на Милош што ме изневерил. Веднаш би се подигнала и би заминала“, реков премногу пати. И сега, сега на своја кожа доживеав дека се занимавам со проблемот на прељубата! Кога замислениот проблем оживеа, сфатив дека навистина не можам да се соберам и да заминам.

Има деца, а тука е и прашањето за финансиите. Каде треба да живеам? Каде да одам? Како да се издржувам себеси и моите деца? И еве ме денес. Сабота е, а јас сè уште сум на истото. Не му простив на Милош, но и не го оставив.

Цела ноќ се колнеше дека оваа „афера“ е краткотрајна, дека нема повеќе, дека никогаш повеќе нема да се повтори, но реално – не можам повеќе да му верувам! Не можам да живеам со него, и не можам да се одвојам од него! Затоа денес сум во мојот личен круг на пеколот… Што би направил ти на мое место?