Газда Дарко купил хотел на Јадранот за неговите 200 работници да летуваат бесплатно

Таму каде што масивот Велебит се втурнува во морето, во заливот меѓу неговите карпести прсти, се наоѓа Јабланац. Место со околу 50 души, без училиште или продавница, но со црква, пошта и хотел каков што нема на Јадранот.

Гости, верувале или не, престојуваат таму бесплатно! Сопственикот на Дарко, Мет Сертиќ, така одлучил уште пред да го купи. Тој со години бара објект во кој работниците од неговите три фирми Сисак би можеле да дојдат на одмор без да платат ниту цент, пишува порталот Т.

„Го правам тоа од чиста себичност. Ако сакате добра и просперитетна компанија со среќни вработени, мора да им обезбедите некои основни работи – платени патни трошоци, топол оброк, но и убав одмор. Мора да им помогнете со она што малку повеќе влијае на нивниот семеен буџет.

Така ги чувате. Покрај тоа, ќе привлечете нови, попаметни луѓе од вас. Тогаш можеш малку да се тргнеш на страна и да кажеш – големи, помалку обврски за мене’, ја објаснува својата деловна филозофија 66-годишниот Сертиќ.

Тој пред две години го купи хотелот „Аблана“ со 26 соби. Изграден е во втората половина на 90-тите и работеше до 2010 година, кога беше оставен на милост и немилост на вандалите и времето. Се претвори во исмејување на местото, хотел на духови, приклучување на низата напуштени туристички објекти на нашето крајбрежје кои се распаѓаат во тишина.

Беше во ужасна состојба. Едноставно издувана. Било обраснато со плевел и во него живееле диви животни, а собите биле тоалети за сите оние кои се капеле на блиската плажа. Тоа беше само џагор! Ама во Америка те учат дека и тој „јики“ може да се претвори во нешто добро. Се може да се поправи, освен локацијата. Кога нешто е на одлична локација, тогаш има смисла да работите напорно“, објаснува Сертиќ.

Тој ја научи американската претприемничка мудрост во последните 40 години живеење и работа преку Бара. Како млад, Сертиќ се преселил од родниот Сисак во САД во средината на 80-тите. Се вработил во Силиконската долина и ја основал Applied Ceramics во 1994 година. Нејзината главна дејност е производство на компоненти за индустријата за чипови, а клиенти се најголемите светски производители, како што се Intel, Samsung, Philips и тајванската TSMC.

Истата фабрика ја отвори во Сисак во 2008 година, во зградата на институтот во поранешна Железара. Три години потоа ја започна меѓународната кулинарска академија Кул Ин, а во 2014 година Писак, првиот бизнис инкубатор во Хрватска создаден на приватна иницијатива. Сертиќ не застана тука, туку во 2018 година започна со производство на соларни модули во компанијата Sunceco. Повеќе за неговиот лик и дело можевте да дознаете во интервју објавено на tportal пред две години.

Во Хрватска Сертиќ вработува околу 200 луѓе. Имајќи ги на ум, но и во желбата на учесниците на своето кулинарско училиште да им обезбеди пракса во текот на летото, тој почна да бара хотел или одморалиште покрај море.

„Последниве години би направиле договори нашите работници да летуваат во Карлобаг или Повљана на Паг. Ќе им плативме, а тие ќе се договореа кога некој ќе оди на море. Од друга страна, кулинарскиот институт се повеќе расте и кај нас доаѓаат луѓе од целиот свет. Имавме чести распрашувања дали организираме нешто во лето на Јадранот. Затоа решивме да купиме зграда за да бидеме сами“, вели Сертиќ.

Сертиќ моментално не планира да го прошири своето портфолио со недвижнини во Јабланц. Тој е фокусиран на довршување на декорацијата на хотелот на кој досега потрошил речиси три милиони евра. Го задржа првобитниот изглед на зградата за која вели дека е извонредно дизајнирана и реновирал сè внатре.

„Минатата година ги уредивме сите соби. Ги поставивме сите нови инсталации за вода, струја, гас и канализација. Изградивме нова кујна и ја опремивме со најсовремени апарати, што ни е исклучително важно поради учениците од нашето кулинарско училиште. Сè уште треба да инсталираме лифт во хотелот. Надвор работиме на хортикултура. На покривот се поставуваат соларни панели. Веќе минатата година ги имавме првите гости, нашите вработени, а од Велигден започнува нашата нова сезона“, изјави Сертиќ за Tportal.