Ги напиша страниците на историјата. Голманот Сем Бартрам остана 15 минути бранејќи го голот во натпревар во кој никој друг не играше.

Поради густата магла, останатите играчи го напуштија теренот и заминаа во соблекувалната, а Бартрам, кој важеше за еден од најдобрите играчи во тоа време, остана на теренот во следните 15 минути и со тоа ги испиша страниците на историјата. .

Натпреварот помеѓу клубовите Челзи и Чартлон во 1937 година беше прекинат во 60. минута од натпреварот поради густа магла. Во сето ова, најчудно ќе беше само маглата, која беше толку густа што не можеше да се види подалеку од носот, доколку голманот на Чарлтон не останеше на теренот уште петнаесетина минути по паузата. Затоа што не знаеше што се случува.

Ова се случи на „Boxing day“, кој се одржа на 24 декември 1937 година, само еден ден пред католичкиот Божиќ.

Веќе утре, на Божиќ, голманот на Чарлтон, Сем Бартрам, беше на насловните страници како учесник во „бизарен инцидент“.

При резултат 1:1, во 61. минута натпреварот одигран на мостот Стеморф мораше да биде прекинат поради густа магла. Едноставно немаше што да се види. За жал за Бартрам, тој последен стана свесен за тоа.

„Набрзо по стартот почна да се собира магла на домашниот терен. Таа почна да се „гужва“ на Стемфорд Бриџ“, напиша Бартрам во својата автобиографија. „Судијата ја прекина играта, а потоа, бидејќи видливоста беше појасна, таа беше продолжена. Во тоа време бевме на врвот, а се помалку гледав како напаѓавме“.

„По долго време од завесата за магла пред мене се појави фигура, тој беше полицаец и нервозно ме потресе: „Што побогу правиш овде? Тој рече: „Натпреварот беше прекинат пред четвртина час, а теренот е целосно празен“. И кога отидов во соблекувалната, остатокот од тимот на Чарлтон, кои веќе беа надвор од бањата и нивната опрема, ме поздравија со смеа. На сите им беше јасно што се случи“