Ги плаши научниците кои го направија: Робот кој совршено имитира човек (ВИДЕО)

Британската компанија Engineered Arts објави уште едно видео од својот хуманоиден робот Амек, кој неодамна стана познат по тоа што роботот ги покажува најпрецизните човечки изрази досега. Додека на претходното видео беше прикажано како роботот се буди од длабок сон, новото видео го прикажува целосно буден, а во еден момент дури и очигледно е „навреден“ од инвазијата на личниот простор.

Хуманоидниот робот најпрво ги следи движењата на раката на инженерот пред неговото лице, потоа се намурти и со израз на незадоволство ја фаќа раката на инженерот и ја оддалечува од неговото лице. Така тој покажа една изразито човечка особина, а тоа е реакцијата на нарушувањето на личниот простор.

Ова дури почнува да не плаши“, напишале во описот на видеото. Амека за очи има камери со висока видливост со кои ја скенира околината и реагира во согласност со неа, а исто така може да се смее, рутински да трепка, да дише шокирано, да го чеша носот или дури да се натпреварува во зјапање во очи со друг човек.

Роботот сè уште не може да оди, а PDF-датотеките на веб-страницата Engineered Arts покажуваат дека сите движења на Амека моментално се ограничени на горниот дел од телото, иако компанијата планира роботот да оди во иднина.

„Модуларната архитектура овозможува идни надградби, физички и софтверски, за да се подобрат можностите на Ameka, сето тоа без потреба да се купи сосема нов робот“, според Engineered Arts.

Иако изгледа дека е свесна, поради нејзините детални изрази и движења, Амека не е опремена со целосна вештачка интелигенција. Наместо тоа, роботот може да се смета за платформа за други компании да развијат сопствен софтвер за вештачка интелигенција.