ГЛАД СЕ ЗАКАНУВА НА ЕСЕН: Руски аналитичар предупредува на недостиг на житарки, најтешко погодени земји во Европа и Африка

Вонреден професор на Катедрата за светски финансии на Универзитетот за финансии при Владата на Руската Федерација Лазар Бадалов изрази мислење дека светот ќе се соочи со вистински недостиг на храна есента 2022 година. Тој смета дека странските политичари порано или подоцна ќе ја препознаат директната врска меѓу антируските санкции и проблемите во економиите на нивните земји. Според него, сега главниот удар падна на енергетскиот пазар.

Вистинскиот недостиг на храна во светот може да се случи до есен, кога и високата цена на горивото ќе се додаде на недостигот на житарки на светските пазари. Ќе биде најтешко за европските земји и сиромашните африкански земји – изјави Бадал, цитиран од РИА Новости.

Претходно Ибрагим Рамазанов, професор на основниот оддел за трговска политика на Рускиот економски универзитет Плеханов, изјави дека светот ќе се соочи со намалување на производството на храна поради зголемените антируски санкции. Тој потсети дека Русија е еден од главните извозници на суровини за производство на храна и под притисок на санкциите „нема да може да го компензира очекуваниот недостиг на храна во светот“.

Рамазанов предвиде дека другите лозари би можеле да го намалат производството поради високата цена на ѓубривата и енергијата, како и поради проблемите со логистиката. Никој нема да има корист од оваа ситуација, потенцира професорот на основниот оддел за трговска политика на Рускиот економски универзитет, Плеханов.
Извор: novosti.rs