Големата дилема: Дали е во ред да се биде со бившиот дечко на добра другарка?

Кога би можело да се управува со чувствата, се би било многу полесно, но на сите што биле заљубени, јасно е дека не е секогаш лесно да се контролираат и потиснат емоциите. Можеби не е вообичаен случај, но сигурно се случува на девојка да и се допадне поранешното момче на својата пријателка. Можно е да и се допаднало и пред раскинувањето со другарката, можеби и пред почетокот на нивната врска. Можеби по некои стандарди е идеален партнер и девојката во него препознава потенцијал за нешто сериозно, трајно и убаво.

Ако бил добар пријател и двајцата се разбирале додека бил во врска со нејзината другарка, не е мала можноста тоа да се случи, можеби и неколку години по завршувањето на таа врска. Оправдано се поставува прашањето дали тоа е нормално и дали е во ред. нОд една страна, ако потенцијалот за врска е многу голем, врската со пријател одамна завршила и нивните меѓусебни чувства се згаснале, врската со него може да изгледа како сосема исправна работа која никому не му штети, туку, напротив, носи само нешто убаво и добро.

Меѓутоа, од друга страна, дури и кога првите не се во добри односи, не се слушаат, не се гледаат, не се сакаат и не сакаат да се помират, сепак останува нешто измеѓу. Ова е особено точно ако врската е долготрајна или сериозна.

Сега да претпоставиме дека се работи за тебе и твојот добар и близок пријател. Веројатно функционира веднаш штом ќе го прочитате овој текст.Колку и да е бившата партнерка во моментов ирелевантна за вашата пријателка, не е невозможно таа да се чувствува повредена кога ќе започнете врска со него. Порано меѓу нив имаше емоции и заеднички моменти, а во одреден момент тие навистина претставуваа важна личност во животот на едни со други. Едно прашање игра клучна улога: Што ви е поважно? Пријателството што сте го стекнале и изградиле или врска која реално гледано не знаете дали ќе потрае?

Вистина е, сепак, дека и овде ситуацијата не е едноставна, ниту пак реакцијата на другарот секогаш ќе биде иста. Додека некои луѓе засекогаш ќе ве избришат од својот живот, други ќе бидат сосема коректни и ќе ви дадат поддршка, а можеби дури и совет, како да се справите со тоа. Веднаш штом ќе го прочитате овој текст, ни вам не ви е лесно, а веројатно сте соочени со бројни прашања и дилеми. За да го извлечете најдоброто од ситуацијата, особено ако сте на страната на оној што треба да избере, има неколку совети што треба да ги земете во предвид.

Искреноста е навистина најважна, а воедно е и основа на секоја здрава врска. Меѓутоа, ако таа е навистина добра пријателка, не треба да се двоумите да разговарате со неа за се. Исто така, никогаш не треба да преземате никакви чекори за да воспоставите врска со нејзиното поранешно момче без нејзино знаење. Обидете се да се ставите во нејзина позиција – како би се чувствувале доколку таа влезе во врска со бившиот? Само имајте на ум дека овие две врски треба да бидат еквивалентни во однос на чувствата и времетраењето, за да се создаде реална слика.

Размислете како би се однесувале во оваа ситуација; можеби дури и таа сцена ќе ви го донесе потребното олеснување и одговор. Погледнете ја поголемата слика кога станува збор за вашите чувства, како во моментот, така и во замислена ситуација во која улогите на вас и на вашиот пријател се сменети. Оваа ситуација е вистински тест за сите. Можеби вашата пријателка сфаќа дека сè уште има чувства за бившиот.

Можеби сфаќаш дека твоето пријателство не е во ред, ако таа реши целосно да те одбие затоа што ти се допаѓа момчето со кое била само една вечер. Можеби, од друга страна, сфаќате дека сте малку занесени и дека тој не ви одговара, а другарот ви е далеку, многу поважен. Според тоа, сè е индивидуално.