„Господ ми даде подарок за ова“ – жената посвоила 80 новороденчиња над 34 години

Линда Овенс се грижела за новороденчиња, од кои 81, 34 години како згрижувачка мајка. „Тоа е предизвикувачка работа, но вроди со плод“, рече Линда. 78-годишната пензионирана работела во продавница и како самохрана мајка се грижела за новороденче на кое му била потребна грижа до посвојување. „Господ ми даде подарок за ова“, рекла Линда и додала дека од детството ужива во грижата за бебињата.

Се сеќава на секое од згрижените бебиња. Во моментов, Линда се грижи за мало девојче кое со неа е испратено од болница на само 7 недели. Ова е нејзиното 81-во дете. Таа целосно ги опреми своите плакари и куќата за нега на бебиња. Повеќето од децата за кои таа се грижи имаат проблеми во развојот бидејќи биле изложени на дрога во утробата и често не можат да спијат навечер. Миа Бакнер-Престон, која работи за социјални услуги, рече: „Нејзиното искуство, грижа и љубов што им ја дава на бебињата се непроценливи. Таа е една од 500-те такви родители низ државата и е во служба речиси најдолго. Таа е во сосема друга категорија“.

Педијатарот Мика Хирамацу ја опиша вака: „Таа е секогаш многу среќна и решена да им даде на бебињата најдобриот можен почеток во животот“. Линда исто така го користи своето искуство за да им помогне на родителите со нивните деца. Една мајка, чие дете Линда го посвојувала некое време, го споделила советот што ѝ го дала Линда. Таа рече: „Таа е во лулка. Остави ја на мира. Знам дека сакате да си играте со неа, но ако ја разбудите нема да заспие“.

Денес таа мајка и нејзината ќерка сè уште ја посетуваат Линда и споделуваат прекрасни спомени со неа. Линда додаде: „Таа испадна прекрасна. Затоа ми е мило што ја работам оваа работа“. Кога нејзината работа е завршена, Линда мора да ги предаде бебињата на нивните биолошки семејства или посвоители, а тие моменти секогаш и го кршат срцето. Таа се сеќава на секое бебе. Најстарото бебе сега има 37 години. Линда дури се грижеше за три групи близнаци. За бебето кое наскоро ќе мора да ја напушти Линда вели: „Можам да ја бакнам во чело и да и посакам се најдобро и да и кажам дека ја сакам“.