Го изведовте своето дете на прав пат, време е да го продолжи својот живот сам – Како да го надминете синдромот на напуштено гнездо?

Недостатокот на секојдневна комуникација со децата често предизвикува болка. Не сите родители се ментално подготвени да се одвојат од своите деца. Дополнително, знаеме какви опасности ги чекаат децата во големиот свет, а тоа, се разбира, е причина за загриженост. Разделбата може да се развие според различни сценарија, вели семејниот психолог Аурор Ле Моинг.

„Оваа фаза се доживува во зависност од видот на семејството. На пример, самохран родител кој има само едно дете може да се чувствува напуштено “, забележува таа. За возврат, детето ќе се чувствува виновно што заминало да живее само и ги оставило родителите. Во некои семејства, сепак, децата се тие кои ги одржуваат родителите заедно. Кога децата заминуваат од дома, може да испадне дека тие биле единствената причина за одржување на заедницата.

Како да се справите со синдромот на напуштено гнездо?
Важно е однапред да се подготвиме за фактот дека нашите деца ќе го напуштат семејното гнездо. Сакаме да бидат среќни и да се развиваат. Затоа, кога ќе разбереме дека децата можат и сакаат да живеат без нас, мора да направиме се за да ги подготвиме за независност.

Ако децата ја почувствуваат нашата поддршка, тогаш нашиот однос со нив нема да биде нарушен, тие ќе продолжат да ни се враќаат кога е потребно, да бараат помош или совет од нас. Клиничкиот психолог Беатрис Копер-Ројер формулираше совети за родители чии деца започнале самостоен живот.

Не седи без работа
Време е да размислите за нови хоби и да ја промените вашата дневна рутина за да го пополните вишокот слободно време што го имате сега. Ако отсекогаш сте сакале да пробате нешто, сега е вистинското време. Научете да свирите музички инструмент, посетете курс по уметност, спортувајте, закажете состаноци со пријателите. Тогаш, патем, ќе имате повеќе теми за разговор со децата. Испратете им фотографии од различни локации за да знаат дека сте добро и дека се соочувате со разделба. Верувај ми, и тие се загрижени.

Споделете со децата како се чувствувате
Разговарајте за напредокот и кажете им како се чувствувате и колку ви е важен редовниот контакт. Исто така, дајте им до знаење дека секогаш можат да се вратат дома доколку работите не одат според планираното. На почетокот, не ја менувајте нивната соба премногу за да се чувствуваат како дома за време на посетата. Сепак, не треба да им понудите враќање во првата прилика.

Идејата не е да ги зауздате или да се чувствувате виновни што не можат да станат независни. Во ерата на интернетот, родителите се во искушение да останат во контакт со своите деца откако ќе се отселат. Тоа не смее да се злоупотребува, вели Беатрис Копер-Ројер. Некои мајки воведоа навика да им се јавуваат на своите деца секој ден, а понекогаш е тешко да се откажат. Сепак, многу е важно да разберете дека не треба да се предавате на искушението да испраќате пораки или повици секој ден.

Барајте го доброто во сè
Заминувањето на децата не е само загуба. Сега имате слобода и време. Би било штета да не ги искористите овие можности! Покрај тоа, сега можете да му дадете нов живот на вашата врска со вашиот сопружник. Можеби ќе биде потребно извесно време да се навикнете на заедничко дружење, но тоа ќе биде корисно. Одвојте време за заеднички активности и вклучете го излегувањето во вашите планови. Сега е вистинското време! Заминувањето на децата од семејниот дом е една од клучните фази во односот родител-дете.

Ова е ново поглавје во нашата врска. Изгледа дека веќе не ни требаат деца, но тоа не е така. Тие постојано ќе бараат помош и со задоволство ќе ве запознаат. Колку и да е тешко, запомнете дека ние ги воспитуваме нашите деца знаејќи дека еден ден ќе го напуштат домот на нивните родители, а нашата улога во нивните животи ќе се намалува како што ќе стареат.