Го напуштил станот и не се вратил дома: 15 години никој ништо не знаеше за него, а потоа дојде ШОК!

Приказната за човекот по име Габриел од Австралија по повеќе од 15 години повторно ја заинтригира светската јавност. Имено, тој бил просечен, задоволен семеен човек, кој имал сопруга и две деца. Во 1987 година, тој решил да се прошета со автомобилот, да отиде до продавница, велејќи ѝ на сопругата дека ќе ја извести кога ќе дојде дома.

Неговата сопруга подготвила вечера, знаејќи дека тој наскоро ќе се врати. По неколку часа почнала да се грижи, бидејќи тој не и одговорил. Набргу потоа полицијата соопшти дека го пронашла неговиот запален автомобил. Сопругата веднаш го помислила најлошото, но и било кажано дека нејзиниот сопруг не е пронајден во близина. Сама тргнала во потрага по него. Во меѓувреме полицијата открила дека Габријел подигнал пари од сметка на околу 160 километри од дома.

Ова му дало надеж на семејството, а постариот полицаец, кој го презел случајот, ветил дека ќе открие што се случило со Габриел. Времето минувало, а семејството ја изгубило последната надеж. Иако поминаа 15 години, случајот не е затворен. Еден од полицајците кој штотуку пристигнал во станица бил заинтригиран од овој случај и почнал интензивно да го бара. По некое време налетал на нешто што му го привлекло вниманието.

Имено, Медицинскиот систем во Австралија покажал документи според кои Габријел бил опериран неколку часа откако бил пронајден неговиот автомобил, а во 1987 г. Отишол во болница и прашал каква е процедурата. Иако беше убеден дека ќе го најде, тоа не се случи. Во болницата не ги добил потребните информации и случајот се вратил на почеток.

Тогаш полицаецот дошол на идеја да ја испрати својата фотографија во редакцијата на популарната емисија за пронаоѓање исчезнати лица. До редакцијата пристигнале десетици пријави дека е виден маж во близина на родовата работа, а сопственикот на продавница, кој го препознал, ја известил редакцијата за неговата точна локација.

Полицаецот го контактирал, а Габријел му објаснил дека 15 години бил збунет за својот живот и дека се му изгледало нејасно. Тој објасни дека не се сеќава на несреќата, но дека знаел дека е во болница од која избегал. Оттогаш живеел како бездомник, посетувајќи прифатни центри.

Полицаецот му покажал фотографија од семејството, а Габријело полека почнал да се сеќава.Габриел се здобил со повреда на главата во сообраќајна несреќа, поради што заборавил поголем дел од животот, а потоа залутал низ земјата. По средбата со полицаецот, тој телефонски и се јавил на сопругата и закажал средба со неа. Иако не памети голем дел од својот живот, се согласил да остане во контакт со семејството.