Го променил полот за порано да се пензионира!

Благодарение на новиот закон, Швајцарец реши официјално да го промени полот за да може да се пензионира и да добие пензија една година порано. На 1 јануари 2022 година, во Швајцарија стапи на сила нов закон, кој му дозволува на секој жител на Швајцарија со „интимно убедување“ да не припаѓа на полот за кој е регистриран во матичната книга за промена на полот и неговото име. Технички, треба да има регулативи кои ги спречуваат поединците да ги користат новите правила за зли цели, но во реалноста, државните службеници „немаат обврска да ги проверуваат интимните убедувања на засегнатите лица“ и обично претпоставуваат дека дејствуваат со добра волја.

За жал, тоа не е секогаш случај… Според швајцарскиот весник „Луцернер цајтунг“, кој го пренесува порталот 20min.ch, потребни биле само четири дена некој да го искористи новиот закон за финансиска добивка. Во Швајцарија жените можат со закон да се пензионираат на 64 години, една година порано од мажите. Така, еден постар човек претходно ја сфатил можноста да се пензионира и да добие пензија, па решил да тргне на таква опција.

Неименуваниот маж, наводно, се пофалил со своето достигнување, признавајќи дека тоа било мотивирано исклучиво од финансиски причини, а не затоа што всушност се претставувал како жена. Интересно, загриженоста за оваа точна можност беше изразена во ноември 2021 година од Мишел Монтини од Федералната канцеларија за правда, кој предупреди дека „мажите би можеле да се декларираат како жени непосредно пред пензионирањето и да ја напуштат работата една година порано“.

И токму тоа се случи! Откако веста за подвигот стана вирална на Интернет, луѓето почнаа да идентификуваат други недостатоци на законот, вклучително и можноста младите мажи да ја заобиколат задолжителната воена служба со законски менување на полот. Во основа, тие можат да го променат полот на хартија на 17 години, порано во животот, само да се вратат официјално да бидат мажи.

Луцернер цајтунг го предаде случајот на државен службеник, но додека судијата не одлучи дали маж блиску до возраста за пензионирање се појави во државната служба и побара промена на полот, тој се однесува на „очигледно навредлив“ начин, секој жител на Швајцарија. слободно може да го промени полот на кој било начин.