Го фатив мојот сопруг како ме лаже. Наместо одмазда, имам подобар брак!

Иако изгледа како друг живот, и дефинитивно живот на друга жена, јасно се сеќавам кога забележав мојот сопруг како ме лаже. Како можев да бидам толку наивна? Се прашував. Поминавме низ таа фаза на запознавање, но не бевме во брак многу долго кога открив работи кои можат да го уништат бракот. Сè уште јасно се сеќавам на изгледот на мојот сопруг додека лежеше скршен пред мене.

„Ќе ме оставиш, нели?“ шепна тој. Но, повеќе од срамот и солзите на неговото лице, се сеќавам на погледот на неверување кога му реков: „Не, нема. Те сакам”. Долго се гушкавме и плачевме. Плачев со солзи поради скршената доверба. Тој живееше живот за кој не бев свесна, веднаш пред мојот нос.

Следната година од бракот, решивме да живееме на нов начин, посветени еден на друг. Поминав многу време гледајќи го сомнително, барајќи ги џебовите од панталоните што ќе ги остави на подот или скролувајќи низ неговиот мобилен телефон додека тој не гледаше. Ако некој му се јавеше, морав да знам кој е, а ако отиде некаде, тогаш се јадев себеси затоа што не знаев каде е. Бев сомнителна сопруга, но со право. Сепак, неговите минати дела не беа многу чисти.

Се сеќавам на тој период поради чувството дека ме лаже, дури и кога тоа не беше збор, и силно верувам дека мојата очигледна недоверба го натера да биде максимално искрен за да ме увери Но, не можам да кажам со сигурност. Знам само дека еднаш на интернет барав сајт за одредување на типот на апчиња поради непозната пилула што ја најдов во неговиот џеб – тогаш сфатив дека вака не може да продолжи.

Додека го гледав описот на таа таблета против температура знаев дека морам да престанам. На крајот морав повторно да почнам да му верувам. На крајот треба да му ги предадете на Бога работите што не можете да ги контролирате. На крајот треба да престанете да се грижите и да почнете да верувате

И така почнав мисија да го спасам мојот сопруг и нашиот брак. Почнав со предавање, давајќи му на Бог она што е негово и верувајќи во аспектите на мојот сопруг што не можев да ги променам. Престанав да бидам толку фокусирана на она што тој го прави погрешно и почнав да ги забележувам работите што ги прави правилно.

Во текот на остатокот од таа година, видов како мојот брак прерасна во нешто прекрасно. Кога престанав да го контролирам мојот сопруг и почнав да се молам Бог да го води, сè се промени. Иако никогаш не го кажав тоа, мислам дека мојот сопруг виде дека јас се однесувам поинаку со него. Тогаш престана да биде толку таинствен. Почна да живее како отворена книга за својата сопруга, која веќе очајно не ја просејуваше секоја буква од неговиот живот.

Оваа ситуација бараше повторно градење на довербата меѓу нас двајца, но мојата упорност да се молам за него не престана. Кога ќе одлучите да живеете со некого во здравје и болест, во добро или во лошо, засекогаш – тогаш треба да дозволите извесна загуба на контролата. Како жена, не можете да го држите клучот за среќен и здрав брак само во ваши раце. Мора да му ги предадете на Бога сите работи што не можете да ги контролирате.