Го фатив мојот сопруг како ме лаже. Наместо одмазда, имам подобар брак!

Иако изгледа како друг живот, и дефинитивно живот на друга жена, јасно се сеќавам кога го забележав мојот сопруг како ме лаже. Како можев да бидам толку наивна? Се прашував. Поминавме низ таа љубовна фаза, но не бевме во брак многу долго кога открив работи кои можат да го уништат бракот. Сè уште јасно се сеќавам на изгледот на мојот сопруг додека лежеше скршен пред мене.

„Ќе ме оставиш, нели?“ шепна тој. Но, повеќе од срамот и солзите на неговото лице се сеќавам на погледот на неверување кога му реков: „Не, нема. Те сакам”. Долго се гушкавме и плачевме. Плачев со солзи поради скршената доверба. Живееше живот за кој не бев свесен, веднаш под мојот нос.

Следната година од бракот решивме да живееме на нов начин посветени на Бога и еден на друг. Поминав многу време гледајќи го со сомнителен поглед, барајќи ги џебовите од панталоните што ќе ги остави на подот или брзо прелистувајќи го мобилниот додека не гледаше.

Бев сомнителна сопруга, но со право
Ако некој му се јавеше, морав да знам кој е, а ако отиде некаде, тогаш гризев затоа што не знаев каде е. Бев сомнителна сопруга, но со право. Сепак, неговите минати дела не беа многу чисти. Но и тие не се мои.

Се сеќавам на тој период поради чувството дека ме лаже, дури и кога тоа не беше збор, и силно верувам дека мојата очигледна недоверба доведе до тоа да биде што е можно помистериозен и покрај мене. Но, не можам да кажам со сигурност. Знам само дека еднаш на интернет најдов страница за да го одредам типот на пилула поради непозната пилула што ја најдов во неговиот џеб – тогаш сфатив дека не може вака да продолжи.

Додека го гледав описот на таа таблета против горушица, знаев дека морам да престанам. На крајот морав повторно да почнам да му верувам. На крајот треба да му се предадете на Бога нешта што не можете да ги контролирате. На крајот треба да престанете да се грижите и да почнете да се молите.

И така ја започнав мисијата да го спасам мојот сопруг и нашиот брак. Почнав со предавање, давајќи му на Бог она што е негово и верувајќи во аспектите на мојот сопруг кои не можев да ги променам. Престанав да бидам толку фокусиран на она што тој го прави погрешно отколку што почнав да забележувам работи што ги прави добро. Но, пред сè, се молев. Не се молев себично барајќи Бог да го промени тоа за мене. Се молев за доброто на мојот сопруг, тој да биде човек каков што Бог го создал .

Бог ми кажуваше дека треба да престанам да бидам сомнителен
Остатокот од таа година гледав како мојот брак прерасна во нешто што му угодуваше на Исус. Го видов мојот сопруг како расте во врската со Исус и тоа го зближи со мене. И двајцата потрошивме толку многу време на Божјата реч што почна да се прелева во нашата врска и во начинот на кој се однесувавме еден со друг.

Престанав да бидам сомнителен затоа што Господ ми рече дека морам да престанам. Дозволив минатото да ја загади иднината и воопшто не дозволив да се движи. Кога престанав да го надгледувам мојот сопруг и почнав да се молам Бог да го води, сè се промени. Иако никогаш не го кажа тоа, мислам дека мојот сопруг виде дека јас се однесувам поинаку со него. Тогаш престана да биде толку мистериозен. Тој почна да живее како отворена книга со својата сопруга која повеќе не ја читаше секоја буква од неговиот живот очајно.

Таа ситуација бараше повторно градење доверба меѓу нас двајца, но мојата упорност да се молам за него не престана. Кога ќе одлучите да живеете со некого во здравје и болест, во добро или во лошо, засекогаш – тогаш треба да дозволите извесна загуба на контролата. Како жена, не можете да го држите клучот за среќен и здрав брак во свои раце. Мора да му ги предадете на Бога сите работи што не можете да ги контролирате. Излегува дека вашиот сопружник не е ваш проект и не можете сами да го промените. Но, можете да се молите. И молитвите поместуваат планини. Молитвите ги кршат синџирите, ги обновуваат врските и ги менуваат срцата.

Молитвата влијае на бракот повеќе отколку што можете да замислите
Моќта на жената која се моли е неограничена, а искрената, несебична молитва влијае на бракот повеќе отколку што можете да замислите. Таа конечно има вистинска моќ во врската затоа што му ја предала на Бога, а Тој е верен и прави повеќе отколку што секоја загрижена жена може сама.

Дури и ако немате проблеми со довербата во врската, факт е дека мажите и жените се различни. Другите луѓе никогаш нема да бидат совршена слика за животот за кој сонувате, но тие можат да бидат прилично прекрасни.

Ниту еден приговор нема да доведе до промена на личноста, но молитвата е доволно блиска. Нешто прекрасно се случува кога ќе му го доверите партнерот на Бога. Некаде на патот, сфаќаш дека Бог го менува и твоето срце. Тој ги обликува и двете за служба на Себе и ве обединува во нешто неразделно. Молитвата ги менува работите. Зарем тоа не го велат? Но, не треба да ми верувате. Само клекнете и видете што ќе се случи.