Градот на ѓубрето е полн со ѓубре на секој чекор, погледнете како живеат овде (ВИДЕО)

Со своите 20 милиони жители, Каиро е еден од најголемите градови во светот, па главниот град на Египет мора да се справи со интересни проблеми. Еден од таквите проблеми е количеството отпад што го произведува главниот град, а несакан ефект е т.н Град за ѓубре.

Селото Мокатам го добило тој прекар бидејќи жителите од 1940-тите го собирале ѓубрето од Каиро за да го рециклираат. И додека повеќето компании за собирање отпад успеваат да рециклираат само 20-25 отсто од отпадот, жителите на Мокатам успеваат да рециклираат околу 80 отсто од собраното ѓубре.

Како што се занимаваат со оваа работа со генерации, некои семејства се специјализирани за рециклирање на одредени видови отпад, така што постои поделба на работата и многу ефикасен процес на рециклирање во кој учествуваат повеќето од околу 20.000-30.000 жители на Градот на ѓубрето.

Како изгледа процесот на рециклирање, но и секојдневието на ова место, задолжително погледнете во видеото кое кружи на социјалните мрежи, а кое го пренесуваме во продолжение.