Дали децата им должат нешто на своите родители и дали има работи што треба да ги исполнат? Тоа е прашање кое редовно предизвикува кавги, а додека едни велат дека должност на детето е по секоја цена да биде со родителите, други ќе речат дека детето не побарало да се роди и дека има право на свој живот.

И дали има дефинитивен одговор? Практично е невозможно да се дојде до конечниот одговор. „Не би постоел без моите родители, но не беше мој избор да се родам“ Родителите склони кон манипулации често кажуваат реченица која гласи: „Те храневме, те спасивме, се жртвувавме за тебе и како ни ја враќаш љубовта?“. Сепак, зарем не е обврска на родителите да се грижат за детето што избрале да го родат?

И додека детето толку многу ужива во родителската грижа, нема поим дека сето тоа ќе треба да го плати, можеби и со камата. Ако детето одбие, љубовта полека ќе исчезне и ќе се пресели разочарувањето што ќе го почувствуваат и детето и родителите. Грижата за детето е природна работа, но и обврска, а не нешто што се прави за да се обезбеди родителите да обезбедат некој да се грижи за него. „Ти дадов се што имам, извини што не забележуваш“

Децата од првите моменти од животот постојано им подаруваат на своите родители – прегратки, први зборови, први ремек-дела што ги изведуваат. Има родители кои не ги забележуваат таквите работи – се грижат само да го одржат детето во живот, да го одржуваат чисто и сито, а со тоа да ги исполнат само неговите најосновни потреби.

Сè друго не ги интересира, а детето од такво семејство нема да биде цврсто поврзано со родителите и веројатно на старост ќе им се одмазди на родителите со иста мерка – купувајте што им треба, додајте пари ако снема. плаќајте сметки, но нема да разговарате со нив или да поминувате време на позначаен начин. Родителите не ви се секогаш најблиските луѓе

Родителите несомнено играат важна улога во животот на секој човек, но тоа не значи дека тие се единствените луѓе во целиот свет на кои може да се потпре нивното дете. За жал, може да се случи спротивна ситуација – на пример, кога децата и родителите имаат недоразбирање, децата чувствуваат недостаток на поддршка или нивните родители ги игнорираат нивните проблеми. Освен тоа, критиките од родителите можат да нанесат уште поголема штета отколку критиките од непознати луѓе, а тоа ја прави ситуацијата уште полоша.

И покрај обидите на некои луѓе да ги почитуваат своите родители без разлика на се, ситуацијата треба трезвено да се процени – ако се соочувате со запоставување, понижување и не сакате да ги споделите вашите грижи со родителите, тогаш ова не е врска меѓу најблиските. Не живеејте во илузија: ако не сте поддржани од детството, големи се шансите да не добиете поддршка во зрелоста. Во овој случај, таа личност има целосно право да одбие да ги издржува своите родители затоа што никогаш не ја видела таа поддршка од нив.

Спротивно на тоа, ако родителот безусловно ја дава сета своја љубов на детето, кога детето ќе порасне, нема да чувствува потреба да возврати, а изразувањето грижа од страна на детето ќе стане природен израз на сите тие чувства што ги акумулирало. преку годините. Постои теорија за пријателство која вели дека децата треба на своите родители да им ги даваат истите работи како и нивните пријатели, бидејќи пријателството се одржува доброволно. Доколку родителот и детето не ги делат своите чувства, тогаш не треба да има никакви обврски кон родителите.

Нема да станам личност која сакаш да бидам Родителите можеби имаат некои идеи за вашата иднина, но никогаш не треба да се мешаат во реализацијата на вашите идеи. Да се ​​биде возрасен значи да го избереш својот пат, а може да биде слично на животното искуство на твоите родители или сосема поинакво.

Детето знае што сака уште од раното детство, но ако родителите продолжат да донесуваат одлуки наместо него, ќе прерасне во возрасен човек кој ќе се плаши да не прави грешки и кој секогаш ќе зависи од околностите и ќе ја префрла одговорноста за својот живот на други луѓе. Ако одлучите да се откажете од сопствените одлуки само за да ги исполните очекувањата на вашите родители, тоа значи да се преправате дека сте некој друг – некој што навистина не сте. Жртвувањето на вашите соништа за семејните очекувања е најдобриот начин да генерирате незадоволство, гнев и болка и да живеете со тие чувства до крајот на животот.

Здравите семејни односи ни дозволуваат да бидеме свои. Ако вашата ситуација е поинаква, крајно време е да разговарате за тоа и да поставите граници. Нема да ти го дадам моето време Често постои желба родителите да ја поминуваат секоја секунда со своето дете бидејќи родителите немаат свои цели и интереси во животот. И понекогаш кога детето ќе порасне, тоа резултира со тоа што родителите бараат исто внимание кон себе како детето во неговото детство.

Меѓутоа, ако зборуваме за нормалната ситуација, децата растат и го започнуваат својот живот, додека родителите остануваат едни со други и нивните лични достигнувања во текот на растењето на детето. Родителите кои не го исполниле својот живот, а нивните возрасни деца сакаат слобода, тврдат дека сега тие се „лепакот“ без кој се во семејството ќе се распадне.

Детето само ќе одлучи каква помош е подготвено да пружи и нема смисла повеќе да го бараме. Без разлика колку деца и внуци има човекот, тој, пред сè, треба да може да се грижи за себе. Не можам да ти го вратам времето Навреда поради тоа што детето не ги „плаќало трошоците“ се појавува во случаи кога родителот не успеал да го реализира својот потенцијал во посакуваната сфера, а се чини дека поради изгледот на детето го изгубил целиот потенцијал и не успеал да постигне цели. Детето не може да го врати времето што родителот не се осмелил да го потроши на себе.

Се разбира, во првите неколку години од животот на детето, речиси целото време на нивните родители е посветено на нив, но начинот на кој родителите ќе управуваат со времето во иднина зависи само од нив. Доколку поради некоја причина улогата на родител не им донесе никакво задоволство, родителот би можел да почне да го бара оној кој е виновен и кој им ги „украл најубавите години од животот“. Ова резултира со барање детето да ги надомести сите работи што ги изгубиле нивните родители.

Според истражувањето на американските социолози, постои голема разлика помеѓу нивото на финансиска поддршка што родителите очекуваат да ја добијат и помошта што децата планираат да ја пружат: 92% од анкетираните родители изјавиле дека не очекуваат финансиска поддршка од нивните деца во пензионирање, само 1% очекуваат целосна поддршка, 2% очекуваат нивните деца да ги сносат поголемиот дел од трошоците, а 5% рекле дека нивните деца ќе обезбедат поддршка по потреба.

И покрај фактот дека повеќето родители не очекуваат никаква поддршка, 63% од децата рекле дека планираат да им помогнат на своите родители финансиски да се пензионираат. Дури 61 отсто се подготвени да ги остават родителите да живеат со нив кога ќе престанат да работат.

Најдоброто нешто што родителите можат да го направат за своите деца е да им дадат слобода и можност да го живеат својот живот. Ако му дозволите на вашето дете да учи од своите грешки, ако ги почитувате изборите и желбите на вашето дете, тоа ќе порасни во прекрасна личност