Дали знаете зошто има црвена дамка во некои јајца?

Иако црвените дамки се честа појава кај јајцата, научниците предупредуваат дека таквите јајца не треба да се јадат. Многу луѓе мислат дека крвавата дамка во жолчката укажува дека јајцето е оплодено, но тоа не е точно.

Многу луѓе грешат затоа што веруваат дека крвавата точка во жолчката укажува дека јајцето е оплодено. Но, тоа не е така. Ова понекогаш се појавува во јајцето бидејќи капиларите во јајниците на кокошката пукнале.

Дали тоа ќе се случи зависи од возраста на пилешкото, видот на храната што ја јаде итн. Тоа е всушност нормална појава.

Пред неколку години, една жена од Кина се изненадила кога видела црвена течност слична на крв во белката на јајцето. Купила 15 јајца во продавница, тие биле поскапи од другите бидејќи кокошките јаделе посебна храна.

Сепак, научниците им објасниле дека црвеникавата течност може да се појави во белката од две причини: поради паразитска бактерија која живее во дебелото црево на кокошката несилка и предизвикува воспаление на јајцеводите или поради тоа што кокошките се хранат забранета храна. Тие советуваа да не се јадат такви јајца.