Дали знаете зошто полицајците го допираат задниот дел од автомобилот кога запираат возило?

При запирање на возило на пат, полицајците често го допираат задниот дел од автомобилот, а за тоа има неколку причини. Меѓу другото, оставаат и отпечатоци од прсти, што би им помогнало во потенцијална потрага.

Постојат бројни причини за овој потег на полицијата, се објаснува во видео објавено на Фејсбук. Првата е да се остават докази – отпечатоци, докажувајќи дека биле присутни. Ова е важно ако за жал нешто се случи додека полицијата го запира возилото на преглед.

Отпечатоците од прсти оставени на автомобилот ќе и помогнат на полицијата во потрагата. Исто така, кога запира нечиј автомобил, полицијата може да се најде во опасна ситуација. Тоа е затоа што некои возачи можеби носат пиштоли, куршуми, д*ога и други нелегални предмети. Во тој случај, на барање од полицијата да застане, возачот би сакал да ги скрие предметите пред полицијата да стигне до вратата на возачот.

Допирањето на задното светло ќе го запрепасти и ќе го запре возачот на неколку секунди. Некои полицајци рекоа дека кога некој запира автомобил, допирањето на задниот дел додека се приближува до возачката врата служи за да се увери дека багажникот е заклучен.

Тоа го прават за да се погрижат никој да не се крие во багажникот и да не е подготвен да скокне во секој момент, што може да биде опасно за полицијата.