Дали знаете како настанaла традицијата за роденденска торта и дување свеќички?

Денес, роденденските торти се задолжителни на повеќето роденденски прослави, а дувањето свеќички е убав обичај на кој се слави, особено децата се многу среќни. Денес, постојат илјадници видови роденденски торти, различни вкусови и форми.

На старите Египќани им се припишува традицијата на славење родендени. За „изумот“ на роденденски прослави им се припишуваат Египќаните, кои живееле пред 3-4 илјади години, кои верувале дека кога фараонот бил крунисан, тој станал бог и дека на тој ден се „родени како богови“.

Овој обичај подоцна го позајмиле старите Грци, верувајќи дека би било повеличествено доколку на крајот се засладат со раскошен десерт. Затоа направиле торта која по форма наликувала на месечината, сето тоа во делот на Артемида, божицата на месечината, а колачите ги украсиле со свеќи, кои ја имитирале светлината на Месечината. Оттогаш, постои традиција на палење и дување свеќи.

Додека денешните модерни родендени имаат корени во германскиот обичај од 18 век, т.н. Прослави „Киндерфест“ Утрото на роденденот на детето, детето добивало торта со запалени свеќи чиј број би одговарал на неговите години. Оваа дополнителна свеќа беше наречена „светлина на животот“, која беше симбол на надеж за уште една година од животот.

Таа слатка роденденска торта би се јадела дури после ручекот. Семејството ги вадеше свеќите од колачот што ќе гореше во текот на денот, а во одреден момент детето ќе дуваше во нив и ќе посакаше желба. Како и денес, желбата (роденденот) не беше дозволено да се каже гласно.

Бидејќи состојките за тортата биле прилично скапи, обичајот се проширил дури по Индустриската револуција.