Дали имате толку многу проблеми од кои сакате да се откажете? ПРИКАЗНАТА која ќе ја промени вашата перспектива

Ако имате проблеми и сакате да се откажете и да се откажете од се, оваа мудра и поучна приказна ќе ви ја промени перспективата.

Еднаш една млада жена отиде кај нејзината баба и се пожали колку и е тежок животот. Таа не знаеше што да прави понатаму, а не сакаше да „се откаже од се“. Таа беше уморна од борба – се чинеше дека штом се реши еден проблем, се појави друг. Слушајќи ја, нејзината баба ја однела во кујната. Наполнила три тенџериња со вода и ја ставила да се вари на оган додека не зоврие водата. Во првото тенџере ставила морков, во второто јајце, а во третото зрна кафе. Таа седна и ја остави водата во тенџерињата да крчка. По 20 минути го изгаснала огнот.

Потоа го извадила морковот од тенџерето и го ставила во сад. Потоа извадила јајце и го ставила во сад. На крајот извадила зрна кафе со водата во која биле варени и ги ставила во трет сад. Бабата се сврте кон својата внука и ја праша: „Кажи ми што гледаш“. „Гледам моркови, јајца и кафе“, одговори таа. Тогаш бабата ја замоли да го допре и почувствува морковот. Таа го направи тоа и сфати дека е многу мека.

Тогаш нејзината баба ја замолила да земе јајце и да го скрши. Под лушпата имаше тврдо варено јајце На крајот бабата ја замолила својата внука да ја проба водата во која се варат зрната кафе. Внуката се насмеа кога ја почувствува богатата арома на кафе. „Што значи сето ова, бабо? Нејзината баба и објаснила дека секоја од овие „храни“ се соочува со истата мака – зовриена вода. Но, секој различно реагираше.

Морковот бил тврд и непопустлив, но откако бил подложен на врела вода, омекнал и ослабнал. Јајцето беше кршливо. Неговата тенка надворешна обвивка ја заштитуваше течната внатрешност, но откако беше подложена на топла вода, нејзината внатрешност се стврдна.

Сепак, зрната кафе се уникатни. Откако биле подложени на топла вода, тие всушност ја менувале водата. „Во каков пример се пронаоѓаш, дете мое?“, ја прашала бабата внуката.