Дали китовите и луѓето зборуваат ист јазик?

Дали звуците и звучните сигнали што ги прават китовите се слични на човечкиот јазик? Биолозите се согласуваат дека животните комуницираат едни со други. Овој филм патува во длабочините на океаните за да го дешифрира јазикот на орките користејќи вештачка интелигенција.

Китовите живеат во мали мешунки. Во рамките на овие семејни групи тие комуницираат едни со други користејќи свои звучни дијалекти. Со помош на вештачка интелигенција, научниците сега бараат повторливи обрасци кои би укажале дека орките имаат јазичен модел.

Тим истражувачи предводени од професорот Елмар Ноет и Рејчел Ченг од Универзитетот во Ерланген-Нирнберг поминаа три години собирајќи податоци за движењата и вокализацијата на различни мешунки од орка во Пацификот. Нивната цел беше да ја истражат можната врска помеѓу моделите на повиците на китовите и нивното однесување. Користејќи специјални микрофони, тие ги фатија подводните звуци и однесувањето на овие морски цицачи.

Потоа се обидоа да ја одредат позицијата на китовите и да ги класифицираат нивните повици. Тоа е првиот чекор кон решавање на мистериите на песната на китовите.

Користењето вештачка интелигенција за дешифрирање на непознати комуникациски системи не е без тешкотии. Сепак, веќе е јасно дека вештачката интелигенција ќе ги трансформира нашите идеи за висококомуникативните видови во наредните години.