Дали оваа мајка претерала? Го дои своето дете повеќе од 7 години

Темата за доењето е една од областите на мајчинството која е постојано контроверзна – кога треба? На кои места? Дали оваа мајка е во право?
Колку често? Но, за оваа 35-годишна жена, се чини дека клучното прашање е „Колку долго?“ Ги чувствувам тие осудувачки погледи кон мене“.
Жената осум години континуирано дои.

Повеќе од болни брадавици, таа е прогонувана од коментари што ја среќаваат. „Ги чувствувам тие осудувачки ставови за себе во јавноста, а камоли омразата на интернет“, изјави оваа мајка за новинарите. Сепак, Бека нема намера да се грижи за туѓото мислење. Дејзи, која сега има осум години, цицала додека не тргнала на училиште.

Знам дека на некои луѓе им е одвратно“. Мајката на две деца објаснува дека разбира дека нејзините одлуки кај некои можат да предизвикаат отпор или дури и згрозеност. Секој има право на свое мислење, но единствено што барам е меѓусебното почитување – објаснува таа. – Знам дека за некого можеби е чудно, но лично никогаш не сум имала негативно искуство – додава таа. Моментално, освен хранење наутро и навечер, нејзината ќерка јаде и цврста храна. Жената отсекогаш сакала да дои, но не очекувала дека тоа ќе трае толку долго.

Доењето го намалува ризикот од рак на дојка
Меѓутоа, таа се предомислила кога дознала за придобивките од доењето, како што е намалувањето на ризикот од рак на дојка. Кога нејзината ќерка имала 6 месеци, таа едноставно внесувала цврста храна во исхраната, но не се откажала од сопственото млеко. Ако нејзините жлезди престанаа да ги лачат, таа размислуваше да користи конзерва за млеко, а нејзината модификација беше последно средство за неа.

Што вели истражувањето?
Според информациите кои можат да се најдат на интернет, жената можеби е донекаде во право. Кумулативното времетраење на доењето (вкупен број месеци доење за сите родени бебиња) е обратно пропорционално на ризикот од развој на рак на дојка.

Истражувањата покажуваат дека „секои дополнителни 5 месеци доење е поврзано со дополнително намалување на ризикот од болести за 2 отсто (примерок – над 50.000 жени од 30 земји).

И ти? Колку долго го доите вашето дете?