Дали сум глупава? Баба дозна што правел дедото последните 30 години и со кого, ова ја скрши

Гледајќи го телефонот на нејзиниот сопруг, забележала пораки кои тој ги разменувал со жена со децении Младешкиот занес, велат, брзо прераснува во љубов, а тоа во почит и доверба, доволно за да ги надмине сите препреки на кои наидува парот, гарантирајќи долг и хармоничен заеднички живот. И токму кога во тие доцни години, по неколку децении брак, ќе помислиме дека веќе ништо не може да не изненади, понекогаш се случува да сфатиме дека личноста со која споделуваме се што имаме воопшто не е онаква каква што мислевме дека е.

Колумнистката на „Гардијан“ Филипа Пери неодамна добила писмо со ваква содржина, кога непозната 70-годишна жена и се отворила за нејзините брачни проблеми и побарала совет за ситуацијата во која се нашла. Со сопругот сум 40 години. Пред четири недели открив дека имал афера која траела 30 години. Му го зедов телефонот мислејќи дека е мој и забележав порака од непозната жена. Тој и праќал пораки, договорил да се видaт и сето тоа на јазикот на нежноста и љубовта. Кога се соочив со него за тоа, тој ми кажа дека имале афера која траела пет години пред околу 30 години.

Рече дека чувството на вина го натерало да раскине, иако таа жена била очајна по раскинувањето – се жали анонимната жена. Нејзиниот сопруг, вели таа, и рекол дека никогаш не сака да ја остави, но и покрај тоа го обновил контактот со жената со која бил во врска, иако тврди дека меѓу нив немало ништо повеќе од пријателство.

Ја посети, но негира дека се случил физички контакт меѓу нив и инсистира дека ниту еден од нив не сакал да ни го загрози бракот. Очајна сум! Запознав негова страна каква што никогаш порано не сум ја видела. Тој е категоричен дека тоа било само пријателство, но во пораките и пишувал дека ја сака, што не ми го кажал мене тоа со години. Долго време нашиот брак не вклучуваше физички допир. Отсекогаш верував дека тој едноставно не е тип на кој тоа му е важно, но дури и за време на оваа траума што се случува последните неколку недели, тој не ме ни прегрна.

Му реков дека за мене допирот ќе биде утешен, но тој не направи ништо. Чувствувам дека нивната врска е побогата од нашата – продолжува очајната жена. Со нејзината изјава се согласува и нејзиниот сопруг, но бидејќи парот е веќе во доцните години, во време кога треба да уживаат со своите деца и внуци, прекинот на бракот не изгледа како разумна опција.

Се договоривме да се обидеме да ги поправиме работите, но дел од мене се прашува дали сум луда што останувам со некој кој бил неверен, се*суално и емотивно, толку долго. Сè уште сум во шок. Дали сум глупава, слепа, патетична? Дали паровите можат да се опорават од овие ситуации? – праша жената на крајот.

Наскоро стигна одговорот на Филип. Вистина е, некои парови успеваат да ги надминат овие ситуации, иако веројатно сега ви се чини дека треба да се искачите на Монт Еверест. Понекогаш изневерениот партнер, во ситуации како вашата, страда од посттрауматско стресно растројство затоа што е загрозена неговата емоционална благосостојба, а чувството на сигурност е загрозено. Доживеавте голем шок и целиот свет ви се сруши.

Вашиот сопруг веќе 30 години има половина која има емотивна врска со неа, а другата половина го одржува имиџот на лојален семеен човек, но сепак се воздржува да биде целосно со вас. Замислете дека до моментот на шокантното знаење, тоа беше вашиот прв брак. Со терапија вие и вашиот сопруг можете да изградите што ќе биде втор брак – советува Филипа.

Тој додава дека за овој процес е потребно време, но и упорност на двајцата партнери, искреност, отвореност и споделување на емоциите. Ќе биде неопходно и вашиот сопруг да ви ја пренесе наклонетоста што ја имал со неа. Важно е да најдете терапевт со кој ќе можете да работите и на кој и двајцата имате доверба.

Сепак, завршувањето на бракот можеби не е толку деструктивно како што си замислувате. Вашите деца се пораснати и обично е помалку погубно да се знае вистината отколку да се живее со тајни. Се надевам дека ќе научите да им верувате на вашите инстинкти, иако се плашам дека можеби се истрошени од она што се случи. Што и да одлучите, се надевам дека при одлучувањето ќе и дадете приоритет на сопствената среќа – заклучи Филипа.