Дали често размислувате за тоа – Сите живееат подобро од мене и имаат повеќе од мене. Како да го тргните тоа од главата и од вашите мисли

Како да престанете да се споредувате со другите – мислејќи дека секој живее подобро од вас може да биде токсичен! и дали често се споредувате со други луѓе? Дали забележувате дека некој има подобра работа, автомобил или стан? Некој има добар љубовен живот, а вие сте сè уште сингл? Колку често ја споредувате вашата заработка со заработката на другите луѓе?

Овие мисли можат да бидат токсични и фрустрирачки. Наместо да ве мотивираат да напредувате, тие можат да ве демотивираат, да направат да се чувствувате лошо, да ја загрозат вашата самодоверба и кај некои да предизвикаат една од најтоксичните емоции – завист. Запомнете, единствената личност со која треба да се споредувате сте вие ​​самите! Не обидувајте се да бидете подобри од другите, туку фокусирајте се на личниот развој и напредок – бидете подобри отколку што бевте вчера, подобрете се себеси во минатото.

Луѓето ги формираат своите ставови за тоа дали нешто е добро или лошо врз основа на ставовите на нивните соседи, пријатели, колеги… Изберете да го живеете само својот живот и за вашите соништа! Кога мислите дека сите други живеат подобро од вас, затворете ги очите и наведете барем 10 работи за кои сте благодарни и среќни што ги имате. Кога ќе почнете да набројувате, ќе сфатите дека ги има уште многу.

Верувајте во себе, фокусирајте се на своето битие и развој – тогаш ќе се отворат многу патишта!