ДАЛИ ЧЕСТО СЕ ЛУТИШ? Прочитајте ја оваа поучна приказна…

Еднаш ученик прашал наставник: „Ти си толку мудар, секогаш расположен, никогаш не си лут. Помогни ми и мене да станам таков“. Наставникот се согласил и го замолил ученикот да донесе компири и една вреќа. „Кога ќе се налутите и навредите на некого“, рекол учителката, „земете компир и напишете го името на личноста со која сте се скарале, а потоа ставете …

Еднаш ученик прашал наставник: „Ти си толку мудар, секогаш расположен, никогаш не си лут. Помогни ми и мене да станам таков“. Наставникот се согласил и го замолил ученикот да донесе компири и една вреќа. „Кога ќе се налутите на некого и ќе се навредите“, рече учителката, „земете компир и напишете го името на личноста со која сте се скарале, а потоа ставете го компирот во вреќа“.

„И тоа е се?“, изненадено праша ученикот. „Не“, одговори учителката, „мора секогаш да ја носиш таа торба со себе и да ставаш компир во неа секогаш кога ќе се почувствуваш навреден“. Студентот се согласи. Помина некое време. Вреќата се наполни со компири и стана доста тешка. Беше многу незгодно да се носи наоколу цело време. Покрај тоа, компирите почнаа да се расипуваат. Некои скапуваа и испуштаа непријатен мирис.

Ученикот дошол кај наставникот и му рекол: „Невозможно е да го носиш ова со себе“. Вреќата е премногу тешка, а компирите се расипани“. Наставникот одговорил: „Истото се случува во вашата душа. Кога ќе се налутиш на некого, ќе навредиш, во душата ти се создава тежок товар, иако тоа не го забележуваш веднаш.

Тогаш товарот станува се поголем и поголем. Дејствијата се претвораат во навики, а навиките во карактер кои раѓаат смрдливи пороци. И лесно би заборавиле на тој товар доколку не стане премногу тежок за постојано да го носиме со нас. Ви дадов можност да го набљудувате целиот процес од страна. Секој пат кога ќе одлучите да се скарате, навредите или навредите некого, размислете дали ви треба тој товар“.