Да можам од почеток да го вратам времето, би го живеела истиот живот илјада пати – Искрено писмо на 85 – годишната баба која не сакала деца

Ако размислувате да имате деца, можеби не е лошо да го прочитате писмото на оваа стара, мудра жена.

Одлуката да основате семејство е најтешката и најважната одлука што можете да ја донесете во вашиот живот. Во последниве години се забележува растечки тренд каде младите луѓе одложуваат или одлучуваат воопшто да не станат родители, туку се свртуваат кон себе и некои други радости во животот.

Секој знае дека имањето деца може да има и негативни и позитивни ефекти врз бракот. Затоа е важно да ставите сè на „хартија“ пред да донесете одлука која суштински ќе ви го промени животот. Веб-страницата Bright Side пренесе многу искрено писмо од една постара жена која одлучила со својот партнер да нема деца.

„Почитувани млади луѓе, Бев во брак нешто повеќе од 50 години. Ја прекршивме нормата и не сакавме деца. Потоа рековме: „Се обидуваме“ некое време, а потоа: „Не можеме да имаме деца“, на крајот од дискусијата. Тоа беше наша мала тајна и ничија работа. Кога би биле искрени и би рекле: „Не можеме да имаме деца затоа што едноставно не ги сакаме“, би ни бил тежок конфликтот со семејството и пријателите.

Нашите 50 години, накратко, беа совршени. Имавме добри работни места, не се грижевме за пари, ги следевме нашите интереси и хоби. Ако можам да се вратам во времето, дали би го направил тоа повторно? 100% да. Илјада пати би го живеел истиот живот.

Ова е моја скромна опсервација: ГРУПА А: Имаат деца, имаат одличен живот и се е совршено. ГРУПА Б: Имаат деца, животот е тежок и имаат проблеми. ГРУПА Ц: Имаат деца и се е во ред. ГРУПА Д: Ова е група без деца. Не можам да ги разложам сите овие групи. Заклучокот, според моето искуство, е дека ГРУПАТА Д е секогаш најсреќна и најзадоволна. Секако, има и многу среќни луѓе од ГРУПА А.

Мојот сопруг почина пред 10 години. Го оплакував и сè уште ми недостасува секој ден. Но, да се биде без деца значи ова; никогаш не ми го дефинираа животот. Имав силна мрежа на пријатели и толку многу хоби. Можев да одам напред. Животот продолжува, а јас имам исполнет и среќен живот и нов партнер.

Ти посакувам убав ден.”

Според една студија спроведена во Америка, луѓето кои одлучуваат да немаат деца се задоволни од својот живот како и луѓето кои ги сакаат. Меѓутоа, луѓето кои сакаа деца беа малку повеќе осудувачки за вторите поради нивната навидум себична одлука.

Ова може да се должи на некои предрасуди, можеби луѓето кои сакаат да имаат деца мислат дека поединците без деца се себични, можеби тоа е само поинаков начин на живот на кој не се навикнати или можеби мислат дека луѓето без деца не ги сакаат децата во сè, што не е секогаш точно. И децата не се за секого.

Конечно, мора да запомниме дека ова е животно искуство само на една жена. Она што работеше за неа можеби нема да работи за другите и тоа е во ред. На вас е да ја донесете вистинската одлука за себе и за вашиот живот