Девојчето е родено со необичен белег, но нејзината мајка сака на сите да им покаже колку е таа убава


Малата Винри е родена со необичен роден белег, но нејзината мајка сака на сите да им покаже колку е убава нејзината ќерка. Никол Лукас Хол е вљубена мајка на две деца, синот Ашер и ќерката Винри. Како и секоја нормална мајка, таа е воин. Никол води прилично обичен живот, но има мисија: да ја прослави уникатната убавина на својата ќерка. Нејзината 13-месечна Винри е родена со ретка бенка, која покрива четвртина од нејзиното лице.

Затоа ве покануваме на авантура, додека гледаме низ очите на мајка која ги користи социјалните мрежи за да го пренесе искуството на нејзината ќерка и да се поврзе со други родители кои се во слични ситуации. По сеќавањето на моментот кога ја виделе својата ќерка за прв пат, Никол рече дека нивните првични мисли биле збунетост и грижа за нејзината безбедност, бидејќи ниту таа ниту нејзиниот сопруг не виделе таков бенка.

Претпоставувале дека се работи за нешто опасно, но лекарите брзо им ги отфрлиле стравовите. Винри е родена со ретка вродена меланоцитна бенка или CMN. Се проценува дека едно од 50.000 новороденчиња се раѓа со овој тип на роден знак. Тие ги убедија дека бенката најверојатно е само од естетска природа и дека сите здравствени ризици ќе бидат исти како и кај другите бенки.

Никол откри за Bright Side дека по огромна воздишка на олеснување, конечно успеале да се опуштат и уште повеќе да го ценат раѓањето на нивната Winry. Таа и нејзиниот сопруг имаат цел денес да ја одржат својата ќерка здрава и самоуверена. За жал, не недостигаа непријателски коментари и критики откако Никол почна да ја споделува приказната за својата ќерка. Дури и во секојдневниот живот, некои луѓе грубо зјапаат во малата Винри. Сепак, Никол била прилично мирна за ваквите ситуации.

Таа нè информира дека и двајцата се обиделе најголем дел од нивните одговори на социјалните мрежи да бидат информативни, со оглед на тоа дека речиси сите негативни коментари што ги добиле биле едноставно поради незнаење. На оние кои се груби и полни со омраза, Никол и нејзиниот сопруг одговараат со хумор. Освен тоа, тие беа речиси целосно обземени од симпатиите на оние кои дознаа за Винри.

Секоја помала сестра сака да има постар брат кој ќе ја заштити. Во случајот на Винри, Ашер е вистинскиот заштитник и брат што треба да биде. Според Никол, тој за чудо не е свесен дека има нешто „различно“ кај неа. Знае дека има бенка на лицето, но за него тоа не се разликува од различната боја на очите. Ашер, како и секое дете на негова возраст, понекогаш е љубоморно што мора да го дели времето со својата мајка, но освен тоа, Никол е сигурна дека ќе порасне како најдобар пријател и заштитник на Винри.

Секој ден, Никол и нејзиниот сопруг прават се што можат за да ги заштитат и воспитуваат Винри и нејзиниот брат на начин што ги прави да се потпираат на себе и да имаат самодоверба. Колку и да им е важно постојано да ја проверуваат Винри, тие се исто така загрижени за тоа како другите би можеле да ја перцепираат или да ја осудат. Никол ни кажа дека едуцирањето на Винри за доблести како што е љубезноста е еден од нивните врвни приоритети во животот.

Ја воспитуваат да биде воин, влеваат во нејзината самодоверба, потсетувајќи ја на нејзината убавина, со надеж дека кога Винри ќе порасне, ќе биде исто толку весела како што е сега. Никол знае едно нешто сигурно: тие секогаш ќе ја штитат и ќе ја водат својата ќерка кај луѓе кои ќе ја третираат со добрина и почит. Винри секогаш ќе најде засолниште и безбедно место во прегратките на своето семејство; тоа е она што е најважно.

Никол е посветена на користење на социјалните медиуми за подигање на свеста за CMN; нејзината главна цел е да ја едуцира јавноста за состојбата на Винри, истовремено охрабрувајќи ги родителите да ги научат своите деца да ги почитуваат разликите во себе. Винри беше првата личност во нејзиното семејство што ја имаше оваа бенка, како што спомена Никол за Bright Side и покрај нејзината реткост, има премногу семејства кои можат да се поврзат и да имаат корист од приказната на Винри.

Како родители, тие ќе се обидат со се за животот на нивната ќерка да оди без проблеми. Никол си направи работа да се нормализира и продолжува да ги информира другите за бенките. Таа и нејзиниот сопруг замислуваат време кога Винри ќе мора да оди некаде, да запознае некој нов и да се соочи со десетици прашања за нејзиниот изглед; тие сакаат работите да бидат што е можно понормални за неа и за другите деца како Винри.

Дали ги поддржувате напорите на Никол и нејзиниот сопруг да ја подигнат свеста за Винри и другите кои имаат слични ретки белези?