Девојчето починало бидејќи лекарите немале доверба во нејзините родители

Девојка од Австралија починала откако проголтала батерија бидејќи лекарите одбиле да направат рендген за да проверат дали нешто и е заглавено во дигестивниот тракт.

Знаев дека нема да ни веруваат. Секој пат кога доаѓавме до докази и секој пат тие ги игнорираа, рече мајката на Алисон Рис.

Изабела Рис имала само 14 месеци кога починала на 4 февруари 2015 година, а истрагата открила дека мајката на Алисон ја однела во болницата Саншајн во Мелбурн три пати за само две недели за да провери дали нешто и е заглавено во дигестивниот тракт. Таа пред судот изјави дека лекарите, и покрај симптомите кои вклучуваат поцрнета столица, рекле дека бебето, што и да е, наскоро ќе го свари и нормално ќе излезе од него.

Таткото на Изабела, Роберт Рис, сведочеше пред судот дека на 16 јануари 2015 година, кога првпат отишле во болница со Бела, тој им забележал на лекарите дека го видел своето дете како си игра со батерии.

Во текот на првиот ден од истрагата по смртта на бебето, нејзината мајка рече дека секогаш кога оделе во болница знаела дека лекарите нема да ја слушаат и дека ќе ги испратат дома. Семејството, исто така, рече дека им е жал што повеќе не знаат за последиците од голтањето на батеријата за детето.

По смртта на Изабела, родителите започнале истрага за батериите и велат дека целта не им е некого да обвинат за смртта на нивното дете, туку да ги едуцираат луѓето колку се опасни за децата.

Би дале се за да добиеме уште една шанса да го слушнеме твојот глас, да го почувствуваме твојот бакнеж и да видиме како растеш. Нашите срца се скршени. Те сакаме Бела – напишаа тажни родители во својата објава на социјалните мрежи.