Девојчето (5) ја натерало мајка си да трча на дождот и и одржала важна лекција

Мајката и нејзиното 5-годишно дете имаа два избора: да трчаат низ паркингот за време на дожд или да чекаат во продавницата да се смири невремето. Додека трчале низ паркингот до автомобилот, мајката сфатила нешто многу мудро. Мајката на блогерката, мама Дикинсон, се подготвувала да ја напушти продавницата со своето 5-годишно дете кога надвор почнал дождот. Нивниот автомобил не беше близу до влезот, а повеќето клиенти чекаа да престане дождот пред да тргнат дома.

„Да почекаме или само да се намокриме?“, ја прашала мајката ќерка си. „Ајде само да се намокриме“, одговорила ќерката. Мајката ја предупредила ќерка си дека ќе се засрамат ако на дожд истрчаат до автомобилот. Тие ќе бидат влажни до кожа додека не стигнат до него. Но, тоа не го потресе нејзиното 5-годишно дете „Ајде да одиме“, рече девојката. И заминаа. Откако трчаше низ дождот, Дикинсон очекуваше нејзината ќерка да се пожали дека е мокра и студена. Но, кога се сврте кон неа на задното седиште, беше изненадена од големата насмевка на лицето на девојката.

„Ние го направивме тоа“, рече таа, „Ти го направи тоа. Се намокривме. Сега можеме да си одиме дома“. Тогаш важноста да се трча низ дождот до автомобилот ја погоди мама Дикинсон. Мама сфати дека во животот најмногу се трудиме да чекаме да поминат животните бури. Утехата станува наша примарна грижа и ја оставаме Божјата волја за нас. „Кога избегнуваме да чекориме низ животните предизвици, го избегнуваме она што Бог го намисли за нас“, рече таа, „Кога се двоумиме да излеземе со вера, наскоро сфаќаме дека постојано стоиме во сè“.

Детската вера на нејзината ќерка ја инспирираше оваа мајка да налета на бура и да трча низ паркингот за време на силен дожд. „Мојата ќерка не се двоумеше да излезе на дожд“, напиша Дикинсон, „Таа го прифати срамот како дел од патувањето тој ден. Таа беше подготвена да помине низ предизвикот да стигне таму каде што сакаше да биде.

Понекогаш мораме да се навлажниме во животот“. Не знаеме за вас, но ова потсетување ни одговараше денес. Многу често сме виновни затоа што на прво место го ставаме нашето задоволство.

Дозволете ни да пристапиме на секој ден како ова 5-годишно дете – подготвени да се соочиме со предизвиците на животот без двоумење, знаејќи дека нашиот Небесен Отец создава виножито за нас на крајот на бурата!