Девојче родено со дефект на нозете сега конечно може да оди

По операцијата која и го промени животот, тригодишното девојче родено со неисправни нозе сега конечно може да оди. Викторија Комада е родена со дефект кој предизвикува деформација на нозете и често отсуство на одредени коски во нозете. „Таа имаше силни болки цел ден и ноќ. Доста ни е. Беше навистина ужасно“, изјави нејзината мајка Марзена Друшевич.

Таа се соочи со губење на двете нозе откако лекарите во Полска рекоа дека единствената опција е да ги ампутираат. Но, нејзините родители најдоа лекар во Америка кој рече дека може да и помогне на Викторија и таа повторно ќе може да оди. Доктор кој ја оперирал во Флорида имал план: сакал да и ја ампутира левата нога и да и вгради протеза со која таа ќе може да оди

Многу странци се собраа и заедно донираа над 200.000 долари за таа операција. Викторија и нејзините родители Марзена и Дариуш минатата година полетаа за Флорида за нивната ќерка конечно да добие шанса да прошета. Тие се вратија дури по девет месеци поминати во Америка во кои девојката имаше две операции.

Но, сега нивниот престој дома е сосема поинаков, нивната ќерка може да трча, да оди и да спортува. „Бевме неописливо среќни кога таа го направи првиот чекор – почнавме да плачеме. Бевме на пат кон автомобилот, а таа рече дека сака да ми покаже нешто“, се сеќава нејзината мајка.

„Таа имаше ужасни болки. Доста ни е. Беше навистина ужасно. Секако дека бев исплашен и не знаев што ќе се случи. Таа плачеше и врескаше толку многу по операцијата. Секоја недела состојбата сè повеќе и се подобруваше, а сега нема никакви болки и може нормално да оди, а ние започнуваме нов живот во нашиот дом“, додаде Марзена.