Девојче родено со дефект на нозете сега конечно може да оди

По операцијата која му го промени животот, ова девојче родено со неисправни нозе конечно може да оди. Викторија Комада е родена со дефект кој предизвикува деформитет на нозете и често отсуство на одредени коски на нозете. „Таа имаше големи болки цел ден и ноќ. Доста ни е. Беше навистина страшно“, изјави нејзината мајка Марзена Друшевич.

Таа се соочи со губење на двете нозе откако лекарите во Полска рекоа дека единствената опција е да ги ампутираат. Но, нејзините родители најдоа лекар во Америка кој рече дека таа може да и помогне на Викторија и дека ќе може повторно да оди. Доктор кој работел во Флорида имал план: сакал да и ја ампутира левата нога и да и постави протеза со која таа може да оди

Се собраа голем број странци кои заедно донираа над 200.000 долари за операцијата. Викторија и нејзините родители Марзена и Дариуш во 2018 година отпатуваа за Флорида за конечно да и дадат шанса на својата ќерка да прошета. Тие се вратија дури по девет месеци поминати во Америка во кои девојката имаше две операции. Но, сега нивниот престој дома е сосема поинаков, нивната ќерка може да трча, да оди и да спортува.

„Бевме неописливо среќни кога таа првпат стапна – почнавме да плачеме. Бевме на пат кон автомобилот, а таа рече дека сака да ми покаже нешто“, се сеќава нејзината мајка.

„Таа имаше ужасни болки. Доста ни е. Беше навистина страшно. Се разбира, бев исплашен и не знаев што ќе се случи. Таа плачеше и врескаше толку силно по операцијата. Секоја недела и се подобруваше состојбата, а сега воопшто не боли и може нормално да оди, а ние започнуваме нов живот во нашиот дом“, додаде Марзена.