Девојче (10) со церебрална парализа танцуваше заедно со тато во трогателното видео

Девојка со церебрална парализа танцуваше со својот татко со насмевка на лицето во трогателно видео кое го погледнале милиони луѓе. Ако ги погледнете фотографиите на социјалните мрежи на Греам Брукер и Јохана Екстром, нема да најдете ниту една фотографија на која нивната ќерка Фреја не се смее.

Фреја има внатрешно светло кое лесно ги допира сите околу неа. Иако има многу физички заболувања и има потреба од деноноќна грижа, таа е олицетворение на радоста. 10-годишната Фреја живее со своите прекрасни родители во Гетеборг, Шведска. Таа е родена многу рано и и е дијагностицирана болест на мозокот, церебрална парализа и епилепсија. Нејзината мајка и татко работат секој ден за да ја одржат ментално и физички активна.

„Не ни се допаѓа Фреја да седи во количка цел ден“, рече Греам, „Сакаме да комуницираме со неа колку што е можно повеќе“. Семејството на посебен начин го мери напредокот на Фреја. Наместо да прави огромни скокови во напредок, таа прави бебешки чекори. Досега научи да стои без помош, да вози велосипед и да танцува. „Фреја сака секаков вид музика, од Адел до Металика“, рече Греам. Во видеото тој ги покажа нивните зачудувачки потези додека заедно танцуваат во дневната соба. Насловот гласеше: „Уште еден чекор напред! Супер Фреја танцува!”

Наскоро видеото стигна и до хуманитарната организација TinySuperheroes, која го направи овој пар танчерки многу популарен, а нивното видео го погледнаа над 9 милиони луѓе. „Беше неверојатно и кога видеото имаше 6,2 илјади прегледи“, рече Греам, „Не сме навикнати да бидеме толку познати!

Додека танцуваа заедно, Фреја постојано се смешкаше, а Греам ја држеше на нозе и ја охрабруваше. Тој направи толку многу за да ја инспирира низ годините, па дури и трчаше маратони во нејзино име. Робин Розенбергер, директор на TinySuperheroes, рече дека е прекрасно да се видат такви семејства кои посветуваат толку многу внимание на својата заедница.

„Секое популарно видео како она на Фреја помага во борбата против изолацијата и промовира позитивност во онлајн заедниците на деца кои се справуваат со многу посебни предизвици“, рече Робин, „Секој има приказна што вреди да се слушне“.

Честитки, Супер Фреја! Прекрасно е да се гледа како танцува со нејзиниот татко. Нејзиното семејство навистина ги брише сите стереотипи!
Погледнете го тој популарен танц на видеото во прилог!