Дедото изгубил 100 долари и не можел да си купи намирници, а потоа му заѕвонил мобилниот телефон


Кога станува збор за начинот на кој Џоди Џонсон ги воспитува своите деца, главните состојки се почит и љубов. Тие мора да заработуваат работи, не ги добиваат само така, и разбираат дека работата се исплати. Иако најчесто Џоди не знае колку нејзините деца всушност ги учат нејзините лекции, една интеракција на нејзиниот син Јарон предизвика насмевка на нејзиното лице. Се започнало кога Џоди и Џерон отишле во блиската продавница да купат некои работи.

Додека одеа по патеките, Јарон забележа нешто зелено на подот, не му требаше многу да сфати дека е 100 долари. Сметката му припаѓала на 86-годишниот Џејмс Грајс, кој тоа попладне купувал намирници. Дури кога дошол на благајните сфатил дека изгубил пари. Бидејќи живее со мала пензија, немал пари да плати за храна. Тој пријавил што му се случило и тажно отишол дома. Џејмс рече дека чувствувал дека настаните од тој ден биле дел од Божјиот план, па затоа не се сомневал во ништо.

„Кога излегов од продавницата, му реков на Бога дека сакам тие пари да ги најде некој на кој навистина му требаат. Кога ќе ги предадеме нашите проблеми на Господа, не треба повеќе да се грижиме за нив“. Па, Бог стоеше и зад овој настан. Тој сакаше да му даде шанса на Јарон да учи. Џоди го препозна ова како момент за учење бидејќи и самата е наставничка во основно училиште. Наоѓањето пари беше совршен момент за Џерон да научи нешто, а таа му дозволи да донесе своја одлука.

Додека повеќето луѓе веднаш би ги присвоиле пронајдените пари, Јарон имал друга идеја. Џоди објасни што дошол Џерон додека возел дома: „Додека возевме дома, разговаравме за тоа колку напорно работат луѓето за своите пари. Веднаш бев многу горда на него. Тој е одлично дете, има прекрасна личност. Направете добра работа дури и кога никој не ве гледа“. Јарон веднаш знаел дека парите не се негови. Наместо да го користи за игра или топка, тој и рекол на мајка си дека сака да му го врати на сопственикот.

„Ја дадов на мајка ми, а следниот ден ја потсетив да се јави во продавница и да види дали некој ги пријавил парите што недостасуваат“. За среќа, Џејмс пријавил како исчезнати. Кога Џоди се јавила во продавницата, веднаш стапила во контакт со Џејмс. Џејмс многу брзо планирал средба со драгото момче кое му ги вратило парите за храна. Кога Џоди, Џејмс и Џејрон конечно се сретнаа, Џејмс му даде на Џерон 20 долари и свежи домати – неговиот омилен зеленчук.

Благодарниот 86-годишник рече дека е длабоко импресиониран од љубезноста на Јарон. „Ова дете е навистина чиста петка. За среќа, мајките продолжуваат да ги учат своите деца како да разликуваат добро од лошо – исто како што Џоди го научила својот син. Но, секогаш ни требаат повеќе луѓе како Јарон.