Дедото ја продал куќата за да им плати школарина на внуците, но набрзо се се променило

Еден човек од Индија ја продал својата куќа и спие во колата за да им плати школарина на своите внуци. Десрај Џи е возач на рикша во Мумбаи, Индија, а неговата приказна е поделена на „Луѓе од Мумбаи“. Откако ги изгубил двата сина, тој требаше да се грижи за своите снаи, како и за внуците. Ги загуби двата сина „Пред шест години мојот најстар син исчезна од куќата, отиде на работа како и обично, но никогаш не се врати“, рече Десрај. Телото на неговиот син било пронајдено една недела подоцна. Имаше само 40 години.

„Дел од мене умре со него“, сподели Десрај. „Но, оптоварен со обврски, немав време ни да тагувам – следниот ден се вратив на патот, возев автомобил. Трагично, Десрај го загби вториот син две години подоцна поради самоубиство. Тогаш неговата внука го прашала дали ќе мора да го напушти училиштето за финансиски да му помогне на семејството. Но, Десрај не го дозволи тоа. Знаеше дека треба да го продолжи образованието. Така Десрај почнал да работи подолго, излегувајќи од дома во 6 часот наутро и возел до полноќ за да заработи.

Сепак, повеќето денови семејството немало средства да обезбеди доволно храна за секого. Тогаш внуката на Десреј имала услови за високо образование и диплома за настава. Но, немаше шанси Десрај да си ја дозволи школарината со сегашните приходи. Дедото и ги исполни соништата на својата внука „Но, морав да ги исполнам нејзините соништа… по секоја цена. Така, ја продадов нашата куќа и и платив школарина “, рече тој. „Потоа сопругата, снаата и другите внуци ги испратив во домот на нашите роднини во нашето село, додека јас останав без покрив над главата во Мумбаи.

Десрај спиеше во својот автомобил секоја вечер, но рече дека жртвата вредела за да и помогне на неговата внука да го оствари својот сон.

„Едвај чекам да стане учителка, да можам да ја гушнам и да кажам: „Ти ме направи толку горд“. Таа ќе биде првата матурантка во нашето семејство“, сподели тој. Кога приказната на Десреј беше објавена на интернет, странците беа охрабрени да донираат пари за да му помогнат на неговото семејство. Од тоа беа собрани вкупно 32.000 долари, па Десрај сега повторно има дом за живеење!

„Се поради вашата љубов и поддршка, Десрај Џи сега има покрив над главата и може да ја едуцира својата внука“, напиша Humans of Bombay . „Ви благодариме што ја потврдивте нашата вера во добрината и хуманоста!