Дедо (98) чуваше тајна 70 години: Соседите беа воодушевени кога дознаа што сторил! (ВИДЕО)

На многу начини, Рас Гремел (98) е како и секој друг човек на негова возраст. Живее едноставен живот и ужива да се буди секое утро без никаков напор. Рас живееше во истата куќа во Чикаго 95 години.

Соседите доаѓаа и заминуваа, но никој не ја знаеше тајната што им ја чуваше Рас. Но потоа открија сè и останаа без зборови кога ја слушнаа вистината. Неговото семејство изгуби сè освен својата куќа во несреќата на берзата во 1929 година. Ова го научи Раса да биде среќен и задоволен од она што го има.

„Јас сум многу едноставен човек“, објаснува Рас, кој сè уште живее во истата куќа во Чикаго. Но, и покрај тоа што живее едноставно, тој всушност е мултимилионер. Сè започна кога неговиот брат му предложи да купи акции во фармацевтски ланец. Тоа беше пред 70 години.

„На постарите секогаш ќе им требаат лекови, а жените секогаш ќе купуваат козметика“, објасни неговиот брат. Рас купи акции во вредност од 1.000 долари. На негово изненадување, вредноста на акциите порасна со неверојатна стапка. Бидејќи тој никогаш не ги продал своите акции, тие станале вредни 2 милиони долари. Дали тоа го смени неговиот живот? Тешко. Тој продолжи да живее едноставен живот. Тој секогаш живеел сам, никогаш не бил во брак, ниту имал деца. Никогаш не кажа никому дека е милионер.

„Тој секогаш живееше скромно“, рече неговиот сосед Патрик Фалсо. Рас никогаш не ги допре своите акции до 2017 година. Тој потоа ги донираше своите донации на заедницата што направи засолниште за диви животни со површина од 161 хектари. Идејата зад тоа е дека децата повеќе од што било треба да уживаат во природата.

“Треба да направите нешто добро на овој свет. За тоа служат парите”, рече Рас. Светилиштето е дом на неколку стотици видови птици, но исто така е место каде што луѓето можат да уживаат и да учат за природата. Рас редовно го посетува паркот.