Денеска засекогаш се збогувам со ќерка ми

Денеска засекогаш се збогувам со ќерка ми. Пред три месеци отидов во болница очекувајќи бебе, како и другите мајки. Кога ја ставија во моите раце, ја погледнав и се заљубив во неа, како и другите мајки. Ја напуштив болницата со неа безбедно врзана на седиште, полна со гордост, радост, грижа и љубов, исто како и другите мајки.

Три месеци ја тешев додека плачеше и се смееше кога гугаше, како и другите мајки. Ја хранев, ја пресоблекував и ја лулав додека не заспие, како и другите мајки. Јао носев во моето срце и молитви и раце, како и другите мајки. Но, јас не сум „како другите мајки“. Јас сум нејзин згрижувачки родител.

Тоа значи дека по три месеци од сето она што го прават „другите мајки“, јас ги презедов обврските – товарите и привилегиите – на она што го прават згрижувачките мајки. Една од тие работи е да се молите за вашето дете да не сакате да ве остави, да замине да биде со своето семејство. Има и зборови на охрабрување за нејзината мајка да навива за неа, искрени зборови. Чекајќи и размислувајќи кога ќе дојде тој последен поздрав.

Пакувањето на целиот живот – краток, но мирен живот – е работа на вашето бебе. Прелистување низ фотографии, потрага по совршени моменти за совршени спомени. Пишување писмо, запознавање на мајка со своето дете. Последниот бакнеж. Последен поздрав. Зборови до мајката: Можете да го направите тоа. И треба да се исплашиш и да се преплашиш, сите сме. Будење среде ноќ со мисли: Што ако мисли дека ја оставив? Молитви: Боже, иако не сум со неа, Ти си.

И сега се враќам на чувствата што ги споделуваат сите мајки, универзалните чувства на мајчинството. Љубов. Радост. Загуба. Тага. Вина. Благодарност. Емоциите на мајчинството.

Денеска се збогувам со мојата згрижувачка ќерка, засекогаш. Се откажувам од улогата на нејзина посвоителка. Среќно и тажно ја предавам на нејзината биолошка мајка, нејзината вечна мајка.

И секогаш се сеќавам на оние месеци кога бев нејзината мајка.