Денот кога ја разбрав вистината за мојот сопруг

Тој ден ја сфатила вистината за нејзиниот сопруг. Нејзиниот сопруг беше подарок што и требаше, и таа е благословена што го има. Во брак сме речиси една деценија и мислев дека знам се што треба да се знае. Сигурно не очекував никакви тајни. Да, поминавме низ многу промени низ годините, но ништо не може да се спореди со последните девет месеци. Нашите животи драстично се променија во текот на оваа година и јас размислував за една од оние опасни и нејасни ситуации кога мојот сопруг ми испрати порака што не ја очекував.

Само малку, но сепак треба да почнам од почеток за се да биде јасно. Мислам дека беше петок наутро, возев по темниот автопат до работа. Пиев кафе од термос надевајќи се дека ќе ме држи будна цел ден. Видете, последниот ден беше, благо кажано, еден голем предизвик. Да бидеме искрени. Тој беше тежок. Имав лош ден на работа. Тоа беше еден од оние уморни и тешки денови кои се вообичаени кога работите на полето на практичната здравствена заштита. По таков ден, тешко е повторно да станете на работа и да ја започнете повторно. Се обидов да се охрабрам за уште еден таков ден и се молев.

Додека размислував за тоа колку ми беше тежок денот, почнав да размислувам и за мојот живот. Како теренска медицинска сестра на која и беше доделена нова задача, сè уште го учев новиот систем за запишување пациенти и каде треба да стои некоја од залихите. Во средината на сето тоа, ги почувствував вибрациите на мојот мобилен телефон во џебот. Кога конечно најдов време за пауза за ручек, ја погледнав пораката. Тоа беше порака од мојот сопруг кој патуваше со мене на задачите што ми беа дадени, а меѓу другото, тој остана дома и ги подучуваше нашите деца.

САКАМ ДА ЗНАЕШ ДЕКА ТЕ САКАМ На пораката пишуваше: „Сакам да знаеш дека многу те сакам. Знам дека не го кажувам тоа често, но навистина го ценам сето она што го правиш за нашето семејство. Се надевам дека денот ќе ти помине добро, едвај чекам да те видам вечерва. Не мора да одговараш, знам дека си зафатена, но знај дека те сакам и ценам“. Во моментот кога трчав наоколу како мува без глава, обидувајќи се да не изгледам како мува без глава, тој ми ја испрати таа порака.

Подоцна испрати друга. Ме праша дали да ги собери алиштата бидејќи переше машината. Кон крајот на смената ми испрати уште една порака. Се прашуваше дали сакам тако за вечера затоа што имал намера да ги направи. Тој ден работев долго, но кога се вратив дома ме пречека со бакнеж, чиста куќа, свеќа покрај вратата и прекрасен мирис на свежо подготвена вечера. Јадевме, ја гледавме емисијата и ми ги масираше уморните нозе.

Така, додека возев на работа овој петок мислејќи на тежок ден, помислата на мојот сопруг го надмина секој страв што го чувствував за мојата нова работа. Во тој момент слушнав како Господ во моето срце ја шепоти вистината за мојот сопруг: „ТОЈ Е ВАШ ДАР“. Тоа е сè што рече, но беше доволно. Мојот сопруг беше многу повеќе од тоа. Тој беше мојот најдобар пријател, мојот партнер во воспитувањето на децата и често беше гласот на разумот што ми требаше. Но, тој беше и мојот дар, мојот дар од Бога, кој го добив за да ми го олесни животот на земјата.

Тој не беше „уште едно од моите деца“ како што велат некои жени. Тој не беше само цимер со кој го поминав денот, не беше само драга личност со која ги споделував секојдневните проблеми и со која воспитував деца. Тој не беше спасителот на мојот живот, моето сидро или мојата причина за постоење. Сонцето не изгреа и зајде поради него, а тој не беше таму за да не бидам осамен. Тој беше мојот подарок. Тоа е вистинската вистина.