Детето е среќа. Не машко или женско, туку детето!

Беше јануари. Бев девојка. Во селото на мојата баба се чекаше новороденче. Некаде пред зори слушнав: „Се породи. Машко. Сине. Здрав и напреден “. Сите во селото велеа: „Ако, масала, само нека биде прво машко. И така започна годината. Тоа се роди“. Се прашував што ако се роди мало девојче. Девојка како мене. Дали би била сува и несреќна годината? Полна со лоши вести?

Го чекав седум години. Таа чекаше и замислуваше како ќе изгледа нашиот живот. Само да се роди живо и здраво дете. По 15 дена во болница, мојата ѕвезда пристигна дома. Бело креветче со јорган од циклама во него. Бела, нежна, доена. Таа спие. На вратата се појави свештеник. Света вода. Станува збор за Богојавление.

„Еве, добредојде. Денес е голем ден за нас. Таа дојде во нашата куќа. Ја добивме по долгогодишно чекање“, рекол сопругот. Свештеникот погледна во креветчето, во тоа бело лице и јорганот во боја на циклама. “Што има? Дали е тоа машко“ Се гледаме и гласно велиме: „Не, таа е девојка“.

Свештеникот рече: „О, девојче. Следната година да имате момче“. Образованието тогаш ми го скрати јазикот. Зеде стебленце босилек, го натопи во вода и го прска на креветот. Таа се разбуди. Плачеше се погласно и погласно од било кое момче. „Јас сум девојка. Јас сум гласна. Јас сум здрава. Вредам за мама и тато. Брат. Вредам за моите баба и дедо, тетки. Јас вредам за светот. Јас сум достоен и за Бога, кого вие го претставувате“.

Шест бебиња биле родени ноќта меѓу 31-ви декември кон 1-ви јануари. Дежурниот лекар не ја пропушти приликата да застане пред микрофонот и да каже: „Во изминатите 24 часа се родија шест бебиња и за среќа шест момчиња. За среќа, шест момчиња? За среќа, шест! За среќа! Што значеше ова, толку глупаво пред камера? Зошто синот е посреќен? Зошто на неа, на гинекологот и е поважно бебето да биде машко отколку бебето да биде здраво? Зошто е „среќа човече“?

Дали, можеби, сакаше да каже дека се родија шест момчиња, за среќа, здрави и напредни, на радост на сите нас, особено на родителите? Можеби таа не сакаше да звучи вака. Можеби таа мислеше поинаку. Можеби била збунета. Знаете, јавно кажаниот збор има тежина. Јавно кажаниот збор може да боли и боли. Јавно кажаниот збор може да предизвика критика.

Ако не сте во можност да зборувате јавно, тоа не е проблем, само тргнете се од камерите. Има луѓе кои се платени да даваат изјави, а не да зборуваат глупости.

Ќе ти кажам само едно. Сите мои години беа тажни без неа. Секоја моја нова година е плодна, среќна, полна со радост и смеа. Мојот живот моето девојче го исполни до гребенот. Толку многу што не ми треба повеќе среќа. Јас сум само среќна што сум здрава.

Детето е среќа. Не машко или женско, туку детето! Единствената несреќа се балканските корени!