Детството на село – привилегија или казна

Маја и Алекса живеат на прекрасна планина, на чист воздух, во природа која облагородува и лекува. Иако, како и сите други деца, сакаат газирани пијалоци, сладолед и чоколадо, тие имаат привилегија да јадат здрава домашна храна. Она што се продава во градот со ознака „органско“ и биберско плаќа, расте во нивната градина, двор или во блиската шума.

Тие го имаат она што најмногу го сакам кај децата што растат во мали заедници. Тие се весели, отворени, сакаат друштво и им приоѓаат на луѓето со некоја посебна радост. Така беше и со мене. Ме „купија“ брзо и лесно. Се насмевнувам на секоја мисла на нивните сочувствителни забелешки. Алекса е вистински домаќин и знае како да ги користи сите алатки што постојат во нивното домаќинство. Тој дури ни понуди да ни помогне да ја косиме тревата.

Тој вели дека знае да вози трактор и дека тоа ќе му биде главно превозно средство кога ќе порасне. Тој доста сериозно одговара на нашата смеа дека воопшто не сака автомобили. Мојот страв од стршлени го забавува бидејќи … тој не се плаши од ништо, дури ни од овие опасни инсекти.

За него нема тајни во дворот, шталата, на пространиот имот што неговите родители и баба го одржуваат и култивираат уредно и вредно. Маја е весела девојка, со среќни очи и убава насмевка. Не е „срамота“ за неа да им служи на гостите кафе, сок, да разговара со вас за училиште, круна или разни други теми.

Сосема искрено ми вели дека на оваа нивна прекрасна планина не им недостасува ништо освен една продавница. Таа сериозно ни рече дека размислува да стане полицајка затоа што, како што рече, би сакала да има повеќе ред. За два дена како се дружиме, не сум видел телефон во нејзините раце. Додуша, немав никаква потреба да користам своја (од која претежно не се одвојувам). Претпоставувам дека сите имавме попаметна и поубава работа. Се дружевме, пиевме кафе, се смеевме и разговаравме … направивме сè што беше порано, а денес е толку ретко.

Дружењето со Алекс и Маја збогатено, ме израдува и ме охрабри. Среќна сум што тие се толку весели и отворени, што уживаат во едноставни работи и што гледаат на животот точно како што треба да прават сите деца. Драго ми е што тие имаат привилегија да растат така.

Велам привилегија затоа што живеат мирно, со своите родители и баба, затоа што не остануваат сами во куќата, не мора да се заклучуваат и да го поминуваат целиот ден „во четири sида“ со телефон или компјутер. Иако веројатно многумина нема да се согласат, јас искрено верувам дека растењето во село или во помалите градови е привилегија!

Сепак, колку и да уживав да поминувам време со овие деца, знам дека приказната за Маја и Алекса не е толку идилична како што изгледа на прв поглед.

Кога туристите и „викендите“ заминуваат, немаат со кого да си играат. Во близина скоро нема деца, а има само 32 од нив во најблиското училиште во соседното село. Се шегувам со нив и велам дека, благодарение на тоа, барем нема да имаат проблем со круната, а всушност срцето ми се стега. Во осумгодишното училиште, на кое учествуваат ученици од повеќе села, има само 32 деца… Едно просечно одделение по цело училиште!

Тажен сум кога мислам дека Алекса, која започнува прво одделение, може да биде единствената прваче. Не се ни осмелував да прашам! И не сум само тажна… Лута сум затоа што нема организиран превоз за овие две деца. Секој ден, на училиште и назад, нивниот татко ги вози и, се разбира, не му е тешко, но се прашувам зошто мора да го стори тоа.

Дали е толку тешко и скапо да се обезбеди комбе или барем поголем автомобил за Маја и Алекса и неколку нивни пријатели?! Целата приказна за растот на наталитетот и враќањето во селото е бескорисна ако не можеме да ја сториме ниту оваа мала, едноставна работа!

Знам дека Алекса брзо ќе сфати дека тракторот не е „внатре“, дека продавницата што ја спомена Маја веројатно никогаш нема да се отвори бидејќи не се исплати за никого, но не можам да прифатам дека навистина се грижиме.

Овие деца заслужуваат да бидат важни за нас, така што парите за нивното училиште, превоз или што било друго што ќе им го направи животот подобар, не е трошок, туку залог за подобра иднина. И нивни и наши!