Децата во школо ми ставаа кеси на главата – Тајла пати од ретко пореметување, детството и било голема траума, а денес инспирира многу млади луѓе


Девојче кое живее во Нов Зеланд е родено физички неспособно да се насмее, таа конечно го исполни својот сон „Децата носеа пластични кеси во училиште за да ми ја покријат главата бидејќи бев многу грда и не сакаа да ме погледнат“, вели таа. Таа сега ќе биде модел.

Тајла Клемент (24) боледува од невролошко пореметување наречено Мобиус синдром. Тоа е ретка состојба која е последица на неразвиени нерви кои контролираат некои движења на очите и изрази на лицето. И покрај нејзината болест, Климент е физичко олицетворение на радоста. „На секој што не ме познава би му рекла дека сум ’девојка која не може да се смее’“, вели таа. – Сакам да им помагам на другите, да им давам сила и да ги инспирирам да дејствуваат.

Тоа многу ме возбудува, а кога би можела да се насмевнам, ќе ја видите најголемата насмевка на моето лице – признава таа. Адолесценцијата беше вистинска траума за неа. Врсниците ја малтретирале Тејлор. Не ми се мрдаат веѓите, очите и горната усна. А тоа значи дека не можам да се смеам. Децата носеа пластични кеси во училиште за да ми ја покријат главата затоа што бев многу грда. Мислам дека кога ќе пораснеш, кога ќе ти кажат дека си поинаква, грда и безвредна, веруваш во тоа бидејќи ништо друго не знаеш – објаснува таа.

И покрај болното минато, 24-годишната девојка не сака да дозволи оваа светлина да се изгасне во неа. Многу сум емотивна поради моите искуства од минатото, но благодарна сум што поминав низ тоа. Денес можам да ги инспирирам другите и да им помогнам, што ме прави среќна – забележува таа.

Сега Климент ја подигнува својата страст на повисоко ниво. Таа неодамна потпиша договор со меѓународна агенција за моделирање. Неверојатно е чувството да се биде толку отворено прифатен и баран – вели таа.

Како да не е доволно да се биде модел и мотиватор, девојката е и параолимпијка и постави државен рекорд во фрлање топка.