Дипломирала на 93 години и се запишала на друга студија – со целосна стипендија

Г-ѓа Марија Јозефина Круз Бланкас и Гарсија дипломирала на 93-годишна возраст. На 18 октомври Марија облече црна наметка и капа за матурантите на главата и официјално дипломираше и доби универзитетска диплома за деловно образование. Бев толку среќен и толку горд, но се плашев дека ќе се онесвестам“, изјави Бланкас и Гарсија за The Lily.

На нејзиниот факултет, Consultores Educativos Saxum SC во Сантијаго де Керетар, Мексико, подготви мал прием за нејзиниот дипломец и членовите на нејзиното семејство по повод овој посебен повод, пренесува mojfaks.hr. Бланкас и Гарсија е мајка, баба, прабаба, прабаба и доживотна студентка.

Завршила средно училиште и се стекнала со стручно образование како асистент сметководител во родниот град Тулансинг Хидалго, а целиот работен век го поминала како учителка. Мајката на Јозефина е мајка на седум деца, баба на четиринаесет внуци, прабаба на девет и прабаба на едно дете.

Откако го помина целиот живот во одгледување и работа со деца, г-ѓа Јозефина рече дека сака да се фокусира на понатамошни студии во иднина и дека не бара работа. По смртта на нејзиниот сопруг кога имала 60 години, таа се преселила во Керетаро и моментално живее со внук со кој вели дека е многу блиска, како и со нејзините двајца правнуци.

Откако пред 30 години се преселила во споменатиот град, сакала да го продолжи образованието, но поради помошта во одгледувањето на внуците тешко наоѓала време за дипломирање. Сепак, во 2016 година почнала да учи во приватно средно училиште на 88 години. Тогашниот директор ја охрабрил да го продолжи образованието и да се запише на факултет, што го направила и добила целосна стипендија за нејзиното академско образование.

Во август, таа доби уште една диплома по теологија, „Кога започна пандемијата и сите часови се одржуваа онлајн, г-ѓа Јозефина, која секогаш беше точна и доаѓаше на предавања навреме, секогаш се појавуваше на онлајн предавањата меѓу првите“, рече таа. Таа е многу слатка“, додаде таа.

На Јозефина не и беше доволно само една диплома – студирала и теологија, за што дипломирала во август. Но нејзиниот сон не е исполнет, но Јозефина сака да продолжи да студира религиозни науки. „Повеќе од дипломата што штотуку ја доби, нејзиниот сон е да магистрира и теологија“, вели нејзината внука, која моментално истражува понатамошни програми.

Јозефина вели дека цел живот била страстен читател на книги, особено на Библијата. Пред две недели се запишала на двегодишно педагогија, исто така со целосна стипендија. Некогаш беше најстара во групата, дури и кога беа професорите во прашање. „Помладите студенти се многу љубезни кон мене“, рече таа.

„Дури и ако се на иста возраст како синот на мојата внука, тие се многу љубезни и љубезни кон мене. Младите се одлични“, вели оваа упорна прапрабаба. Кога не учи за своите дипломи, Јозефина оди во црква и волонтира, предава и гледа религиозни емисии на телевизија. Нејзините внуци често и кажуваат дека таа е неверојатен пример за другите. Нејзината внука пред неколку недели објави фотографија од промоцијата на нејзината баба и на тој начин го привлече вниманието на меѓународните медиуми.

Запрашана што мисли дека луѓето треба да научат од нејзиниот инспиративен живот, Јозефина рече дека е упорна. „На луѓето им треба волја и упорност да го прават она што го сакаат во животот. Има толку многу одлични примери за тоа што можете да направите со вашиот живот, потребна ви е само волја да го направите тоа“, рече оваа инспиративна прапрабаба на крајот