Добитникот на лотаријата раскажа како парите му го промениле животот: На почетокот беше добро

Една неодамнешна студија на тројца шведски економисти – Ерик Линдквист, Роберт Остлинг и Дејвид Цезарини – ги разгледа долгорочните психолошки ефекти од големите добивки на лотарија, а нивните наоди, како што се очекуваше, покажаа дека целокупното задоволство на повисоките добитници е поголемо од помалите добитници

Меѓутоа, во истражувањето е нагласено и дека освојувањето на голема сума пари на лотарија нема значително влијание врз среќата на добитникот и воопшто не го подобрува неговото ментално здравје, за што сведочат приказните на многу поранешни добитници, меѓу кои и Британецот Бен.

Милиони фунти останаа без ништо преку ноќ… „Мислите дека знаете што би направиле со парите ако добиете на лотарија“, вели поранешниот милионер Бен, додавајќи: Но, всушност не знаете. Пред да победи, Бен беше семеен човек со успешна кариера, а неговиот живот целосно се промени кога ја напушти зградата на Националната лотарија со плик полн со готовина и банкарска сметка со сума пари што веројатно никогаш нема да може да ја заработи во својот живот.

„Тоа беа моменти полни со адреналин и возбуда, но набрзо одеднаш се почувствував ужасно уморен. Меѓутоа, мојот мозок работеше со сто на час и не можев да престанам да размислувам што ќе правам со сите тие пари“, изјави тој за Метро. Иако освои неколку милиони фунти, животот не му беше ништо подобар. Прво, за жал, тој го направи она што многу други би го направиле на негово место; отишол на одмор и почнал да троши.

Купувал автомобили, убава облека, одел на патувања, ги запишал децата во приватни училишта и ја напуштил работата. Идилата не траеше долго „Проблемот е што не бев задоволен со мојот живот пред да победам, а со парите наместо да ги подобрам работите, само ги зголемија проблемите што веќе ги имав“, признава и вели дека кога не се работи и немаш обврски, лесно е да се трошат денови трезен е потешко отколку кога немаш пари.

„Седев цел ден читајќи весник и гледајќи телевизија. Го имав целото слободно време на светот и не го искористив. Бев целосно запоставен. „Иако планираше да ги умножи парите со инвестирање во акции, тој ја загуби мотивацијата. „Мислев дека сè уште нема потреба да заработувам бидејќи веќе имам многу во банка, но наеднаш беше доцна и парите исчезнаа“