Добија на лото цело богатство, а потоа доживеаја прав хорор – Вакво нешто не очекуваја

Добивте на лотарија? Многумина посакуваат многу пари да „паднат од небо“, но не разбираат какви проблеми можат да донесат Дали и вие сакате да освоите милиони на лотарија? Колку често замислувате да ги трошите тие пари? Многумина не сакаат радикално да го променат својот живот, да го напуштат семејството и општеството.

Не! Сакаат да живеат поудобно, да си ја обезбедат иднината и децата, да им помагаат на семејството и пријателите. Сакаат и подобар автомобил, подобар летен одмор, добра гардероба.Но, оние кои многу почесто добиваат голема добивка со неа добиваат бројни проблеми кои воопшто не ги очекувале.

„Пред неколку години имав пациент кој освои голема сума, таква што ги менува животите од дното нагоре“, напиша д-р Макс Пембертон за Дејли Меил. „Сепак, нејзиниот живот не се променил на подобро, но сè тргна наопаку.“ Слушајќи ја, овој британски психијатар заклучил дека добивањето пари на лотарија е многу различно од заработката.

Кога парите „паѓаат од небо“, тоа доведува до голем јаз меѓу победникот и неговото семејство и пријателите. Сите околу него чувствуваат дека барем дел им припаѓа ним, бидејќи самиот победник не направил ништо за да ги добие парите. За него не мораше да „заглавува“. Затоа споменатата пациентка добивала многу барања за финансиска помош, дури и од луѓе кои многу површно ги познавала. Секое нејзино одбивање било дочекувано „со нож“.

„Со сето ова, луѓето кои добиваат пари на лотарија одеднаш се катапултираат во друг свет, на кој воопшто немаат време да се навикнат“, пишува д-р Пембертон. Оние кои полека го стекнуваат, постепено ги менуваат навиките – каде јадат, на што трошат… Неговиот пациент донирал добар дел од парите или вложил во бесмислени инвестиции, а потоа почнал да пие.

Ги изгубила пријателите и завршила во депресија, на лекување. „Внимавајте што сакате, можеби ќе ви се оствари“, вели д-р Пембертон.