Додека смртта не нè раздели: Исповед што ќе ве допре до солзи

Until Death Do Us Part е исповед што трогна до солзи многу читатели. Најдете време за вашиот животен партнер.

Кога дојдов дома, вечерата веќе беше на масата. И кажав на жена ми дека имам важна вест за неа. Таа седна да ме слуша, како и секогаш. Таа ме гледаше и очекуваше да и ја каже оваа важна вест. Боже, каква болка ќе и нанесам сега. Дали таа ќе може да се справи со тоа? Јазикот се заплеткува.

Чувствувам дека нема да можам да кажам што сакам, а морам. Собирам сили и успевам да кажам: „Сакам развод“. Тие груби зборови ми го прекрстија јазикот и ја рани оваа слаба жена. Гледам колку и е тешко. Болката која јасно се гледа во нејзините уморни очи е поголема од нејзината. Толку е одлично што не може да се опише. Таа успеа само да праша: „А зошто?

Го игнорирав нејзиното прашање, како ништо да не кажа. Немаше повеќе зборови. Тие беа заменети со нејзиниот плач. Со тивок глас рече: „Па ти не си човек!

Плачеше цела ноќ и веројатно се прашуваше зошто ѝ го правам ова. Не можев да дадам вистинска причина. Како да се каже дека нема повеќе љубов меѓу нас и дека сега сакам друга жена!? Вистина е дека меѓу нас повеќе ја немаше таа стара љубов.
Нема повеќе блискост меѓу нас Утрото и ги дадов документите да потпише спогодбен развод, според кој и оставам стан, автомобил и 30 отсто од акциите што ги поседувам во една голема компанија. Таа само ги погледна и ги раскина. Во брак сме 10 години и сега сме само двајца странци под ист покрив. Нема повеќе блискост меѓу нас.

Се оддалечивме еден од друг. Го прифатив нејзиното кинење на хартијата како непотребно одолговлекување, но ништо не можеше да ме оттргне од мојата намера. Ја сакам Џејн и ништо не може да го промени тој факт. Она што го планирав со недели почнува да се остварува. Дојдов дома доцна навечер. Ја најдов мојата сопруга како пишува нешто. Не очекував или сакав вечера, па веднаш легнав. Го поминав цел ден со Џејн и се изморив. Се будам на полноќ и гледам дека уште нешто пишува. Не му придавав никаква важност на тоа, па повторно заспав.

Консензуален развод
Утрото, на мојата маса имаше хартии што таа ги напиша таа вечер. Таа напиша под кои услови ќе потпише договор за развод. Тоа беа чудни барања. Таа не бараше ништо за себе, освен еден месец кој треба да го помине уште заедно. Таа бараше во тој период пред другите да се однесуваме така како што се однесува секој нормален брачен пар. Таа го објасни тоа со фактот дека нашиот син има испити во училиште и не сака нашиот развод лошо да влијае на неговиот успех. Без размислување се согласив на тоа. Но, таа има друга состојба. Тој сака секое утро да го правам она што го направив првото утро во нашиот брачен живот. Ме замолува секое утро да ја извадам од спалната соба во раце.

Мислев дека веќе го губи умот. Меѓутоа, ако и е последна желба, ќе ја испочитувам. Да, месечината брзо ќе помине и јас ќе бидам слободен. Ја известив Џејн за овие чудни состојби, а таа со потсмев ми забележа дека ова е нејзиниот последен неуспешен обид да избегне развод. Моите чувства за неа се разбудија Не го делев креветот со жена ми долго време, но кога ја зедов во раце првото утро, моите чувства кон неа се разбудија. Се преплавија спомени. Тие беа живи и силни. Не можев да се ослободам од нив. Мојот прв брачен ден со оваа жена излезе на површина.

Нашиот син ме виде како ја земам мајка му во раце и почна да вика: „Тато ја носи мама!“ Почувствував горчина во грлото. Што би рекол мојот син кога би знаел што и правам на неговата мајка!? Тој не знае колку болка и нанесувам. Ја носев низ дневната соба до прагот, како што правев пред 10 години. А таа ги затвори очите и шепна: „Те молам уште не му кажувај на детето за нашиот развод“. Кимнав со главата, потврдувајќи дека не би.

Кога отидов на работа, таа стоеше на автобуската станица. Одиме во ист правец, јас сум сам во колата, а таа го чека автобусот. Поминав покрај неа како да не ја познавам. Тоа никогаш не можам да го заборавам. Следниот ден, додека го носев, нејзиниот мирис ме потсети на среќните денови од нашиот брачен живот. Сфатив дека целосно ја запоставив. Времето напиша бледи линии на нејзиното лице. Таа повеќе не е млада и убава како порано. И косата и се смени. Ме мачеше едно прашање: каков маж сум и дали и правам неправда!?

Нејзината поранешна блискост со таа жена се врати
На четвртиот ден, додека ја носев во раце, се врати таа поранешна интимност со таа жена. Тоа беше силно чувство кое целосно ме обзема. Таа ми даде десет од најубавите години во нејзиниот живот. Беше љубезна и послушна кон мене. Таквата жена е вистинско богатство. Секој ден ги зајакнуваше тие чувства кон неа. Јане, не реков ништо за тоа. Од ден на ден жена ми стануваше се посветла. Не беше тешко да се носи. Мислев дека слабее поради грижи и нашата наскоро разделба. За жената нема поголем удар од разводот.

Еден ден го гледав како бара облека за да се облече. Целата нејзина облека беше голема. Тогаш знаев дека ми е лесно да го носам бидејќи таа ослабе. Кога минатото утро ја зедов во раце, не можев да направам ниту еден чекор напред. Нашиот син веќе беше на училиште. Останавме сами во куќата. Не верував дека може да се случи такво нешто. Не можев повеќе без неа. На моето каење немаше крај. Ја спуштив на кревет, ја прегрнав и плачев. Ја молев да ми прости и реков: „До сега не знаев колку си добар и што ми значиш!“

Моите зборови ја полудеа
Потоа истрчав од куќата, се качив во автомобилот и отидов кај Џејн. Пред нејзината куќа истрчав од автомобилот без да ја затворам вратата. Се плашев да не останам пред нејзината куќа, да не се предомислам и пак да не се предомислам. Џејн ме чекаше на нејзината врата со насмевка на лицето. Реков: Џејн, извини, но никогаш нема да се разведам од жена ми! Моите зборови ја полудеа. Таа беше неподвижна. Низ солзи таа рече: „Дали си ти нормален!? Повторно се извинив, а таа ми удри шлаканица и ја тресна влезната врата.

Монотонијата во мојот брак ја донесоа ситниците. Не се дистанциравме еден од друг затоа што не се сакавме. Се што ни требаа беа неколку убави зборови и убава процедура. Го носев во раце само еден месец и среќата се врати во нашата куќа. Враќајќи се од Џејн, донесов цврста одлука дека отсега ќе ја носам жена ми во раце секое утро, додека смртта не не раздели.

Застанав кај цвеќарницата за да и купам на жена ми букет цвеќе. Продавачката ме праша: „Што ќе напишеме на потсетникот? Целиот среќен, реков: „Ќе те носам на раце додека смртта не не раздели“. Побрзав дома да ја израдувам. Влегов во нејзината соба, но… Мојата драга сопруга лежеше неподвижно. Таа го напушти овој свет.

Бев целосно заслепен и заведен
Како гром од ведро небо ме погоди сознанието дека мојата благородна сопруга со месеци се бореше со туморот без воопшто да ме информира за тоа! Затоа и ослабна толку нагло. Ме поштеди од грижи и таги, а јас ја повредив на најлош можен начин. И го свртев грбот кога и беше најтешко. Бев целосно заслепен и заведен. Можеби таа ќе ми прости, но јас никогаш нема да си простам себеси.

Знаеше дека нема долго да остане на овој свет, па сакаше да го поштеди нашиот син од траумата на која би бил изложен доколку се разделиме. Таа сакаше нашиот син да ме памети како човек кој искрено ја сакаше својата мајка.

Удобен стан, луксузен автомобил, акции и големи заштеди не се гаранција за среќа во бракот. Малите нешта го прават животот и ги прават луѓето среќни. Најдете време за вашиот животен партнер. Се надевам дека некој ќе извлече поука од тоа што ми се случи и дека оваа моја исповед ќе спаси некој брак и некое семејство.