ДОНЕСЕНА ОДЛУКА ЗА УЧЕНИЦИТЕ КОИ ЈА МАЛТРЕТИРАЈА НАСТАВНИЧКАТА ВО ТРСТЕНИК: Еден се пријави, еве што ќе биде со другите!

Ученикот И.К. (17), кој го сними инцидентот со наставничката во Техничкото училиште во Трстеник, се повлече од ова училиште, се дозна од седницата на Наставничкиот совет.

И за него, како и за студентот на кој му недостигаше столчето на професорот Н.Ж. (17) и за ученикот М.М. (18), кој и го снимил инцидентот, едногласно предложил исклучување.

И покрај тоа што имало исклучувања, Наставничкиот совет е на мислење дека законот вели дека останува да се води дисциплинска постапка. Како што е познато, расправија имаше и за обидот за прекин на воспитно-дисциплинската постапка за случајот Н.Ж, за кого беше приложен допис за здравствени и психолошки проблеми. Отецот Н.Ж. дури утрово донел белешка дека на син му итно му е потребна хоспитализација, па дисциплинската комисија не можела да се изјасни без негово присуство.

Невиден напад врз наставници во Србија: Морничава снимка од Трстеник
00:26
Невиден напад врз наставници во Србија: Морничава снимка од Трстеник
Оваа точка на дневен ред беше втора на седницата, означена како „анализа на однесувањето на учениците и изрекување воспитно-дисциплински мерки“. Како трета точка беше наведено „утврдување на активности од општествено корисна, односно хуманитарна работа за учениците кои добиле опомена од Наставничкиот совет“. Седницата се уште е во тек Подетални информации се очекуваат за околу половина час.

Да потсетиме, во инцидентот што се случи на попладневниот час на 9 ноември, Н.Ж (17) го лизна столот на професорот, кој потоа падна на подот. М.М.(18) и И.К.(17) го снимале настанот со мобилни телефони, односно во еден случај бил пренесуван во живо на Инстаграм стори, а во другиот случај снимката била споделена преку пораки на Вибер. Откако наставникот паднал на подот, учениците се смееле.

Видеото се појави на социјалните мрежи и може да се погледне на „Курир.рс“.