Дојде пред мојата врата и ми рече: Се гледам со твојот сопруг веќе некое време…

Дали би го направиле истото како оваа жена? Јас и мојот сопруг живееме заедно веќе 13 години. Откако се запознавме, се забавувавме две години, а потоа се венчавме. Долго време не можевме да имаме деца: каде не одевме и какви чаеви не пиевме за да имаме дете. А потоа по десет години, нашата среќа се насмевна. Добивме девојче. Мојот сопруг тогаш нѐ чуваше, нѐ задоволуваше …

Меѓутоа, кога се роди Катарина, се некако се смени. Тој веќе не ми беше приоритет во животот – сега детето беше најважно. Но, детето постојано плачеше ноќе, а за да не го разбудам мојот сопруг се преселив со неа во друга соба. Кога се преселив во посебна просторија со ќерка ми, чувствата на мојот сопруг се оладија. Почна да работи подолго, а дома се враќаше доста уморен. Како резултат на тоа, речиси престанавме да зборуваме. Сè што можев да слушнам од него беше: „Многу сум уморен, не можам да зборувам во моментов…“

Еден ден некој заѕвони на вратата во нашиот стан. Додека очекував пријател, без размислување ја отворив вратата. Една млада дама стоеше на прагот. Изгледаше дека немаше повеќе од 20 години. Таа љубезно ме поздрави и ми рече: “Ана? Сакам сериозно да разговарам со тебе за твојот сопруг.” Стоев скаменета и не знаев како да реагирам. Една девојка дојде кај мене дома со приказна за мојот сопруг. Нејзината сериозност ме вознемири. Ја поканив да влезе во станот за да не го слушне целото маало продолжението на разговорот. Не сакала понатаму да влегува во станот, па веднаш почнала да зборува во ходникот.

„Вистина е дека јас и Раде се гледаме веќе некое време…“ Бев шокирана, само збунето реков: „Како мислиш? “Што не е јасно? Што не разбираш? Имам афера со твојот сопруг. Сакам да те замолам да го оставиш. Тој не може директно да разговара со тебе, не сака да те повреди. Тоа е зошто решив да ти кажам сè“. После тие зборови таа си замина, а јас останав во неверување.

Кога дојде мојот пријател, морав да се преправам дека сум добро и дека ништо важно не се случило. Сопругот и овој пат доцна влегол во станот. Очигледно знаеше дека неговата љубовница ме посети затоа што веднаш од вратата рече: „Веднаш ќе ги спакувам работите. Подоцна ќе разговараме за поделбата на имотот…“ Сè во мојата глава ѕвонеше од бес. Чувствував дека притисокот ми се зголемува и мислев дека ќе полудам:

„За каков имот зборуваш? Станот што ми го оставија родителите? Изгуби се да не те видат моите очи. Единствено што имаш право е да го гледаш детето еднаш неделно и да плаќаш алиментација редовно!” Мојот сопруг ме погледна зачудено, но набрзо „ја подигна опашката“ и излезе од куќата. Ми требаа неколку месеци да се опоравам од овој стрес. Сè уште не сум почнала да им верувам на мажите