До нашите гастрабајтери – Кога ни е толку убаво овде, зошто заминавте од тука?

Ако мислите дека уживањето ни е што завршивме факултет и немаме работа, дека прифаќаме каква било работа затоа што ни требаат пари за да платиме сметки, да купиме за деца јакни или чевли, што работиме за 20.000 денари, дека купуваме половина леб, тогаш добро, најмногу уживаме.

Мислам дека имам право да зборувам на оваа тема, бидејќи сум опкружен со такви луѓе, повеќето мои роднини живеат во Франција или Швајцарија и секоја година морам да го трпам нивното кукање, стенкање и претерување. Кога ќе дојдат јули и август, моето место е исполнето со луѓе кои живеат преку гранката со децении.

Улиците се полни со бесни лимузини, ние „сељаците“ паѓаме во втор план и населбата се слуша туѓо, главно француско. Секогаш го мразев тоа кај нив! Како дете сакав да се дружам со нив, да играм кошарка или одбојка во училишниот двор или да возам велосипед низ селото, но секогаш се чувствував како странец и изгледав како „теле на шарена врата“ додека зборуваа. едни со други на јазик што не го знаев.

Секогаш мислев дека ме озборуваат. Реално, се гледавме еднаш годишно и навистина немав заеднички теми за разговор со нив. Секоја година доаѓаа со различни коли, носеа секакви брендирани работи, најнови патики и мобилни телефони. На километар се гледа дека се гастарбајтери. Како што веќе спомнав, повеќето од моите роднини живеат во земја на запад. Признавам, секогаш се јавуваат кога ќе дојдат на одмор, после некој летен одмор на некоја егзотична дестинација.

Да, имаат пари за одмори, зими, бесни коли, брендирана облека. Иако е „многу тешко да се живее таму“ (ова ми се крева косата), „тешко се вработува“, „а ни завидуваат во Македонија, кои уживаме, можеме да излеземе, да пиеме кафе кога сакаме. “. Немој! Тогаш зошто остана таму? Зошто не се вратиш во својата земја?! Вистина е дека не излегуваме толку често колку што мислите, не се дружиме по кафулиња, сплавови, не пиеме кафе по цел ден… затоа што едноставно немаме пари!

Секако, нема да се откажете од безбедниот живот, платите на крајот на месецот, патувањата и сето она што ние во Македонија го немаме. Одиме и на море, далеку од него, но избираме термини вон сезона, најевтини аранжмани и сместување. Но, не можеме да се опуштиме ниту на море, бидејќи знаеме дека нема да имаме пари за живот кога ќе се вратиме во „реалноста“.

Бидејќи ова е вистинската слика за животот, па и за преживувањето во Македонија, затоа престанете да кукате, бидејќи да бевте болни, одамна ќе се вратевте. Мислите дека не сакаме егзотични дестинации, скапи работи и добар автомобил? Но, за нив можеме само да фантазираме. Или да гледам како уживаш во нив и ја трошиш „тешко заработената плата на запад“.

Затоа, ве молам, престанете да кукате и да ни „завидувате“, само ќе ни биде полошо!