До тебе пријателке која те изневерил сопругот…

young woman is standing near the window. She's very sad and she's looking outside thinking about her trouble

Кога сопружниците не знаат како да се сакаат себеси, тогаш тие бараат љубов надвор од бракот и врските. Оваа порака е испратена до пријателка која ја изневерил нејзиниот сопруг…

Пријатели,
Луѓето ве прашуваат дали сте добро. Ги игнорираш, се смееш, се трудиш да ја подобриш ситуацијата. Велиш дека си добро, а можеби и си. Но, мислев дека би сакал да дојдам до идеи кои ми се вртат во мојата глава во моментов. Никогаш не знаеш. Можам да се сетам на еден ужасен период во мојот живот. Инаку, ми треба многу кратко време да стигнам на работа, но тој ден морав да одам надвор од градот.

Возев по мирен пат и бев принудена вистински да размислувам за ситуацијата во мојот живот. Долго време не се молев за себе, но во тој момент на скршеност му извикував на Божествениот Отец: „Боже, помогни!“. Мојот удобен живот беше потресен. Претходната ноќ, мојот сопруг ми рече дека не сака повеќе да биде со мене. Шокиран, се молев за одговори, за утеха.

Мојот сопруг не е среќен. Но не бев јас виновна за тоа. Сакам да знаеш дека не е ни твоја вина. Еј, можеби веќе го знаевте тоа, но со оглед на нежноста на човечките срца, особено кога се скршени, ова изгледа како легитимен совет. Гледате, мислам дека човечките суштества се раѓаат со празнина во нивните срца. Но, што се случува кога целиот свет тргнува во луда потрага по брзи решенија за да ја смири тагата во себе. Ги полнат срцата со разни работи, но ништо не функционира долго.

Кога партнерот ќе се сопне, тој почнува да бара љубов од другите луѓе, тоа е затоа што тие се обидуваат да ја пополнат таа празнина. Не е твоја вина. Сите сме скршени, повеќето не ни знаат како треба да се сакаме себеси. Кога сопружниците не знаат како да се сакаат себеси, тогаш тие бараат љубов надвор од бракот и врските. Ним им треба некој со кој ќе се чувствуваат посебно, убаво, згодно, талентирано, потребно или што и да е. Тие се потпираат на друго човечко суштество за да се чувствуваат сакани.

Има многу работи во животот што не ги знам, но едно знам сигурно. Само Господ може да не сака онака како што ни треба. Така сме создадени. Проблемот е што луѓето не го сфаќаат тоа, па се обидуваат да го најдат тоа чувство на друго место. Отпрвин мислат дека го нашле во тебе. Но, знаете како ќе заврши. Не можете да спасите некого сам.

Се сеќавам дека го сфатив тоа пред неколку години додека возев до работа. Мојот сопруг (во тоа време) не беше среќен. Не беше задоволен од животот воопшто. Сменил сè, па претпоставувам дека мислел дека менувањето на сопругата ќе го излечи и ќе го направи среќен. Можеби грешам, но мислам дека е така. И ме тешеше сознанието дека не е моја вина. Да, имаше работи во кои можев да бидам подобра, но на крајот, не можев сама да го носам целиот товар. Ниту вие не можете.

Се чини дека едноставно на секој од нас му треба повеќе среќа во животот . Повеќе би се сакале, би ги ценеле луѓето со кои сме и нашиот однос со Него би бил во центарот на сè. Научив многу од тој ден. Се чини дека работата на нас луѓето е секогаш во тек. Продолжете да работите на себе, сигурно, но не се обвинувајте себеси за сè што тргне наопаку. Никогаш некому нема да му бидеш СЕ. Понекогаш сопругите изневеруваат затоа што сакаат да ја почувствуваат љубовта што човечко суштество едноставно не може да ја даде, а сопругите си заминуваат затоа што ја бараат таа прачка среќа за да ја пополнат празнината во нивните срца.

Знам дека боли, дури и ако се обидеш да го прикриеш. Но, утеши се знаејќи дека ти не си Спасителот. Таа работа е зафатена. Но, тешко е да се сфати моментот кога ќе ја пружите треперената рака, кога ќе фрлите јаже надевајќи се дека некој ќе го фати и ќе се спаси себеси.

Сфатив дека во овој живот ќе поминеме низ многу работи со кои ќе ни биде тешко да се справиме, но тогаш Господ доаѓа и ни дава сила да поминеме се со Него.

Напијте се од Неговата сила и доверба во Него,
Засекогаш,
Твојот пријател.