ДРАГАН ЗАШТЕДИ 7.000 € НА ГРЕЕЊЕ! Прво ЦЕЛО СЕЛО му се смеело, но сега молчат и подголтнуваат – На минус 10 му е ТОПЛО во куќата

Драган вели дека прво се смееле и му се потсмевале во селото, но дошле неговите пет минути Драган Тодоровиќ од Љубиниќ е пионер во греењето на биомаса во неговото село и околината. За четири години неговото семејство заштедило 7.000 евра за парно. Како што вели, засега нема подобар и поевтин начин на греење. На овој начин домаќинскиот буџет на Тодоровиќ се оптоварува со 20 евра месечно, а домот секогаш им е топол.

Драган со помош и поддршка на своето семејство во 2017 година изгради бојлер и почна да се грее на биомаса. Оттогаш, бали со остатоци од жетвата се користат како извор на енергија, објави Обреновац РТВ Маг. Драган вели дека прво се смееле и го исмејувале во селото, но дошле неговите пет минути.

„Меѓутоа, дојдоа моите 5 минути… Со оваа цена на огревното дрво сега испадна економски најисплатливо… Што велат сега? Молчат и голтаат…“, вели Драган и додава дека само петмина од Србија дошле кај него да го прекројат бојлерот и да видат како го направил тоа.

Тодоровиците се греат на биомаса и единствено што треба да направите, вели Драган, е да ставите бала во бојлерот неколку часа. Тој вели и дека меѓу војводинците видел дека повеќе нема остатоци од жито на полињата и дека луѓето масовно се префрлаат на биомаса. Додава и дека може непречено да загрее 400-500 метри квадратни и дека на минус 10 во неговата куќа постојано е 25 степени.

Со децата го направи бојлерот за неполна недела и математиката е едноставна, ставаш бала, палиш со запалка и готово – една бала 2 часа, две бали за 4 часа и слично.