Драги жени, вашиот маж нема да ви го каже ова, но најмногу му требате за ова

На вашиот сопруг навистина му требате – веројатно многу повеќе отколку што сфаќате. Тој, како поединец, има потреба од тебе – емотивно и ментално. Во практична смисла, вие и вашиот сопруг сте тим. Да, нему му е потребна вашата помош низ куќата, исто како што вам ви е потребна неговата. Да, нему му е потребна вашата помош со децата и сигурно имало моменти кога тивко сте се запрашале: „Што всушност би правеле без мене?“ инстинкт.

Нему , како поединец со маани, му требате вие ​​- емотивно и ментално. Не затоа што е слаб, туку затоа што вие и тој сте Едно, а му треба неговата друга половина. Жени, ние ја имаме посебната привилегија да им помагаме, да ги сакаме и да ги негуваме нашите сопрузи. Никогаш нема да можеме да ги задоволиме и исполниме како што ќе направи Исус. Никогаш не сме ни создадени за тоа и затоа тој товар не е на наши плеќи. А сепак, вашата улога на сопруга е толку клучна и прекрасна. Следниот пат кога ќе се почувствувате незабележано и непотребно во животот на вашиот сопруг, сакам да се сетите зошто сте толку незаменливи за вашиот сопружник.

Вие како сопруга имате моќ да го натерате вашиот маж да се чувствува како најголем или најмал на целиот свет. Бог ви дал огромно и прекрасно влијание врз Неговиот живот за да го поттикнете и охрабрите. Драги пријатели, размислете за ова: моќта што Бог ни ја дал како жени не ни е дадена да ги повредуваме, манипулираме или газиме нашите сопрузи. Тоа ни е дадено за да можеме да ги почитуваме и да им служиме – со добрина и чисто срце. Кога ги користиме нашите зборови за да направиме нашите сопрузи да се чувствуваат мали и неважни, тогаш им штетиме и го ослабуваме нашиот брак.

Но, кога ги охрабруваме во нивните соништа (наместо да ги избришеме) и кога ги потсетуваме на нивните силни страни (наместо секогаш да се фокусираме на нивните слабости), тогаш им покажуваме љубов и ги градиме. На вашиот маж му треба да ги охрабрувате и охрабрувате неговите способности и вештини. Наместо да дозволите неговите слабости да бидат точка на конфликт, одвојте време да ја разберете силата што ја имате што вашиот сопруг не ја користи и искористете ја за да го подобрите него и вашиот брак. Несигурноста често се јавува во животот на мажите исто како и кај жените, но таа доаѓа во различна форма. Како што повеќето жени сакаат да бидат сакани повеќе од се, така и повеќето мажи сакаат да бидат почитувани повеќе од се.

Една од моите омилени изреки се наоѓа во Изреки 31:12. Таа зборува за благородна жена и вели: „Таа му прави добро, а не зло во сите денови од нејзиниот живот“. Повеќето мажи се трудат да бидат почитувани и да бидат искрени, а вашиот сопруг би бил благословен доколку секој ден го потсетувате дека е и двајцата. Имате можност да му бидете најдобар пријател и да му помогнете во несигурностите, со зборови и дела. Слушајте го без прекин, оставете го да се грижи за неговите проблеми и упорно да се молиme за него. Редовно заблагодарувајте му што сте хранител/татко/сопруг/пријател, не ги доведувајте во прашање неговите одлуки и не донесувајте ги наместо него и никогаш не зборувајте лошо за него пред другите.

Вистинска приказна: Во првата година од бракот се скарав со сопругата. Отидов во куќата на близок пријател и гласно зборував за нашата кавга со пријателите околу мене. Ги манипулирав зборовите за да изгледа дека „барам совет“, но точно знаев што правам. Неколку дена подоцна, еден пријател разговараше со мене за овие мои озборувања. Јасно се сеќавам дека ми се слоши во стомакот што буквално го плукнав сопругот без да му дадам шанса да се одбрани или да ја каже својата страна од приказната. Од тој ден решив повеќе да не зборувам лошо за него. Се трудам да зборувам само добро за него и да го охрабрувам пред другите, без разлика на ситуацијата.

„Но секој од вас нека ја сака својата жена како себеси; а жената нека го почитува својот маж“ (Ефесјаните 5:33). Му требаш за да создадеш мир во твојот дом
Неодамна напишав објава на Инстаграм за мојата навика да се фрлам по мојот сопруг веднаш штом ќе влезе низ вратата. Научив дека на нашите сопрузи им требаме, ние како сопруги, да им бидеме прибежиште и да го направиме нашиот дом засолниште. Римјаните 12:18: „ Ако е можно, колку што можете, имајте мир со сите луѓе. “

Имаше ли кавги со сопругата што можеше да се избегнат? Има ли кавги со вас и вашите деца кои мора да ги слушне штом се врати од работа? Дали очекувате тој да го носи товарот на вашата фрустрација секој ден? Наместо да води битки , вашиот сопруг треба да се бори за мир . Повеќето жени што ги познавам се сочувствителни, полни со љубов и разбирање. Кога со семејството ќе го насочиме нашето време и труд на овие прекрасни, од Бога дадени особини, тогаш сигурно ќе создадеме мирен дом.

И што е најважно, секогаш се молиме на Бога да ни даде мир, светост и љубов што ќе владее со нашиот дом. „ Облечете се, како Божји избраници, свети и сакани, во милосрдно срце, љубезност, понизност, кротост, трпение и трпете еден со друг, простувајќи си еден на друг, ако некој има поплака против некого. Како што Господ ви прости, така и вие! И пред сè – љубов! Тоа е врска на совршенство “ (Колошаните 3:12-14).

Сопруги, вие сте многу, многу важни. Ти си сакан. Вие сте ценети. Искористете ги подароците и благословите што Бог ги внесе во вашиот живот и споделете ги и истурете ги врз вашиот сопруг на ист начин. Навистина му требаш – веројатно многу повеќе отколку што сфаќаш.