Дрон го спаси својот прв пациент во Шведска

Еден човек во Шведска денес е жив, главно благодарение на дрон. 71-годишникот доживеал срцев удар во декември додека чистел снег, а бил оживеан од блискиот лекар откако дронот успешно му испорачал дефибрилатор, објави Евердрон.

На лице кое доживеало срцева слабост му е потребна помош во рок од 10 минути за да преживее. Медицинската служба за итна медицинска помош EMADE (EMADE) на Everdron е дизајнирана да испорача помош што е можно побрзо, дозволувајќи им на диспечерите на брзата помош да испратат дрон што го носи уредот до домот на повикувачот, започнувајќи го процесот на спасување пред да пристигне брзата помош на местото на настанот.

Во конкретниот случај на службите им биле потребни три минути за да го достават дефибрилаторот до домот на споменатиот 71-годишник. Случаен минувач, кој случајно бил доктор на пат кон работа, користел АЕД на пациент откако му дал реанимација. Дронот е развиен во соработка со Центарот за наука за реанимација при Институтот Каролинска, СОС Аларм и регионот Вестра Готаланд, пренесува The Verge .„Ова е одличен пример од реалниот свет за тоа како најсовремената технологија за беспилотни летала на Everdron, целосно интегрирана со диспечерот, може да го намали времето за пристап до опремата за AED што спасува живот“, објасни Матс Салстром, извршен директор на Everdrone.

Во четиримесечната пилот студија за тестирањето EMADE, службата примила 14 итни повици во кои употребата на дронови би била пожелна и прифатлива. Беспилотните летала полетале во 12 од овие случаи, а 11 дронови успешно испорачале дефибрилатори. Пред да пристигне брзата помош биле доставени седум дефибрилатори.

Во Европа, околу 275.000 пациенти доживуваат срцев удар секоја година, а приближно 70 проценти се случуваат во приватен дом каде што нема дефибрилатор на лице место. Затоа, стапката на преживување е околу 10 проценти. EMADE моментално може да покрие околу 200.000 шведски жители, а компанијата најави дека планира да се прошири на повеќе локации во Европа оваа година.