Еве зошто детето со аутизам треба да расте со куче!

Растењето со домашно милениче е една од најдобрите одлуки што родителите можат да ги донесат кога станува збор за нивното дете! Учење одговорност, сочувство, отвореност, социјализација, примање безусловна љубов и стекнување знаење за сите живи суштества – ова се само дел од придобивките од животот со куче или мачка! Многу истражувања покажаа многу здравствени придобивки во корелацијата дете – куче!

Се верува дека кучињата можат да им помогнат на децата да ја ублажат анксиозноста поради одвојувањето од родителите, а бројни студии покажаа дека домашните миленици можат да помогнат при хиперактивноста кај децата! Децата со аутизам често се потпираат на невербални знаци за да комуницираат, исто како што тоа го прават домашните миленичиња. Затоа, контактот со мачка или куче може да му помогне на детето со аутизам да комуницира со луѓето.

Америка одамна ја препозна оваа придобивка, па меѓу терапевтските кучиња ги вклучи и оние кои ќе им помогнат на децата со оваа болест! Една од корисниците на новата програма е петгодишната Холена Гонзалес од Сан Диего, Калифорнија, која има посебен однос со дресираното куче Мафет.Мајката на Холена Ребека Кук истакна дека Мафет го променила животот на нејзината ќерка бидејќи грижата за тоа куче создала чувство на одговорност.кое ќе го носи до крајот на животот.

Комуникациските способности на Холена се зголемија трипати за трите месеци откако Мафет беше дома кај нас, а нејзината личност излезе на површина, стана многу подружељубива, изјави мајката на девојчето за Гласот на Америка.

Интеракцијата што овие деца ја создаваат со кучињата е всушност најскапоцената, бидејќи се заснова на безусловна меѓусебна љубов и пријателство, што се заедно придонесува за подобра социјализација!